Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Kaj je dovoljeno delati po 1. aprilu?

30. MAREC 2021  |   Igor Pipan

Z namenom omejitve gibanja prebivalstva ter zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 je vlada izdala nov Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, z  veljavnostjo od 1. do vključno 11. aprila 2021.

V vseh regijah velja, da je dovoljeno ponujanje in prodaja storitev za potrošnike tudi v dejavnosti gradbeništva in sicer je dovoljeno opravljati 

  • gradbena dela v oz. na nenaseljenih gradbiščih, hišah oz. stanovanjih in na prostem, pri izvajanju pa mora biti zagotovljeno, da ni stika s potrošniki. Dovoljeno je torej opravljati tudi zunanje ureditve, fasaderska dela, ipd.
  • pa tudi druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja.

Te dejavnosti se lahko opravljajo brez pogoja testa za zaposlene.

V vseh regijah tudi velja, da so lahko odprte prodajalne s tehničnim blagom - torej vse prodajalne, ki imajo v svojem prodajnem asortimanu tehnično blago za katero se izda garancija za brezhibno delovanje, v skladu s Pravilnikom o blagu, za katero se izda garancija za brezhibno delovanje. Velja tudi pogoj, da se zaposleni enkrat tedensko testirajo.

Pri ponujanju in prodaji blaga in storitev je potrebno upoštevati oz. zagotoviti:

  • minimalni možni stik s potrošniki v skladu s sprejetimi navodili NIJZ,
  • redno prezračevanje ali ustrezna ventilacija prostorov, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, in
  • razkuževanje rok za stranko pred vstopom in ob izstopu iz prostorov, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom,
  • vsa higienska priporočila ministrstva, pristojnega za zdravje, in NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki so objavljena na spletni strani ministrstva in NIJZ.

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, se omeji na 30 mna posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 30 m2.

Odgovornost delodajalcev je, da zaposlenim zagotovijo zaščitno opremo in zagotovijo upoštevanje pogojev oziroma priporočil, ponudnik blaga in storitev pa mora zagotoviti upoštevanje števila strank v prostoru.

povezava: Uradni list RS št. 47/2021 z dne 29.3.2021

 

Preberite tudi:

Pišite nam