Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Posebne gradbene uzance 2020

16. DECEMBER 2020  |   Igor Pipan

Uzance so uzakonjeni poslovni običaji – so nepoPosebne gradbene uzance 2020grešljiv vir gradbenega prava in se uporabljajo v pogodbah na vseh področjih gradbeništva (tudi za zaključna gradbena dela). Uzance določajo razmerja in druge aktivnosti v gradbeništvu oziroma dodatno utemeljujejo nekatere pogodbene pojme – v Uzancah so bolj konkretno urejena posamezna vprašanja kot je to v Obligacijskem zakoniku, ki sicer ureja pogodbena razmerja. V uzancah so le še bolj natančno in konkretno določene sestavine gradbene pogodbe – npr. projektna dokumentacija, okoliščine določanja cene, pogodbene kazni, plačila, roki, podizvajanje, kakovost, jamstvo, zavarovanja, riziko, nadzorstvo, ipd.. Gre za prenovljene uzance, ki so jih skupaj pripravile OZS, GZS in IZS, saj so bile zadnje izdane leta 1977.

Izdane so kot samostojna knjižica.

Naročite jih tako, da izpolnite in pošljete naslednji obrazec:                                   Obrazec za naročilo tiskane verzije gradbenih uzanc

Gradbene uzance so bile torej potrebne posodobitve, saj se je v tem obdobju spremenil širši zakonodajni okvir povezan z gradbeništvom, oblikovale pa so se tudi nove poslovne prakse. Potrebne so bile jezikovne posodobitve in prilagoditev novim izrazom in definicijam v stroki in pogodbenem okolju. Pokazala pa se je tudi potreba po bolj natančnem definiranju nekaterih pojmov vezanih na gradbeno dokumentacijo, kot so na primer nujna nepredvidena dela, spremembe cen, sprememba roka izvedbe, ipd.

Prenovljene Posebne gradbene uzance so stopile v veljavo s sprejemom na Gospodarski zbornici Slovenije in Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, in so konec novembra izšle tudi v tiskani obliki, ki jo lahko naročite na gradbeni sekciji pri OZS. Posebne gradbene uzance 2020 se uporabljajo od objave na spletni strani Gospodarske zbornice Slovenije in Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.

Uporaba prenovljenih gradbenih uzanc bo pomembno pripomogla k uveljavitvi sodobnejših, transparentnejših in varnejših poslovnih praks v gradbeništvu, ki bodo na trg gradbenih storitev prinesle več urejenosti in predvidljivosti v procesih gradenj, kar bo v korist tako podjetjem kot naročnikom.

 

Preberite tudi:

Pišite nam