Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Pravila za opravljanje dejavnosti, veljavne od 6.-12.2.2021

07. FEBRUAR 2021  |   Igor Pipan

Vlada je včeraj sprejela dopolnitve Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, kar prinaša nekaj novosti, ki veljajo od 6. - 12. februarja 2021. Ni več delitve na regije, določbe veljajo na področju celotne Slovenije. Še vedno odlok ne posega v odnos B2B (storitve za podjetja), ampak vsa navodila veljajo le za storitve za potrošnike.

 

Za dejavnosti na področju gradbeništva, je ostalo osnovno določilo enako: lahko se izvajajo vsa »gradbena dela v oziroma na nenaseljenih gradbiščih, hišah oziroma stanovanjih, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki«. Že do sedaj smo pod »gradbena dela« smatrali vsa dela potrebna za graditev nekega objekta, torej groba gradbena dela, zaključna gradbena dela in vse vrste inštalacij.

 

Izvajajo se lahko tudi »nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja.«

 

Odlok pa na novo uvaja »izjeme s pogojem testa« (3. člen Odloka).

Med drugim, se pod pogojem da imajo zaposleni, ki nudijo storitev, opravljen negativni test COVID19, lahko izvajajo /obratujejo tudi: »druge servisne delavnice s površino do 400 m2 ter storitve izdelave, vzdrževanja in montaže,« (točka 7 v 3. členu odloka).

Torej se s testiranimi zaposlenimi lahko izvajajo vsa vzdrževalna dela, montaže in razne izdelave.

Definicija vzdrževalnih del iz Gradbenega zakona: vzdrževanje objekta so dela, namenjena ohranjanju uporabnosti in vrednosti objekta ter izboljšave, ki upoštevajo napredek tehnike, zamenjava posameznih dotrajanih konstrukcijskih in drugih elementov ter inštalacijski preboji (Skrajšano: vse kar ni novogradnja). Montaža in izdelava sta še širša pojma, ki ju verjetno ni potrebno dodatno pojasnjevati. Točki lahko pokrijeta večino dejavnosti na (v) objektih, stanovanjih hišah,….

 

Primer za lažje razumevanje:

  • vzdrževalna dela v nevseljenem stanovanju v bloku, se lahko izvajajo enako kot že do sedaj, brez dodatnih pogojev,
  • vzdrževalna dela v tem istem bloku, pri sosedu, ki pa stanovanje redno uporablja, se lahko izvajajo, če so vsi delavci izvajalca, ki tam delajo, z negativnim testom na COVID19. (naše priporočilo: v tem primeru naj se stanovalci začasno umaknejo za čas izvedbe del). Obvezno je nošenje mask, obvezno razkuževanje, obvezno intenzivno prezračevanje zaprtih prostorov,…).

 

V vseh statističnih regijah se med nove izjeme, ki so dovoljene, uvršča tudi

  • prodajalne s površino do 400 m2, ne glede na vrsto blaga.

V trgovinah se za tiste zaposlene, ki opravljajo ponujanje in prodajo blaga ali storitev zahteva negativen test ali pa ustrezno potrdilo, da je zaposlen že prebolel virus.

Pri odprtju trgovin je potrebno upoštevat tudi omejitev števila oseb v zaprtih javnih prostorih (30 m2/posamezno stranko ali dovoljena le ena stranka, če je poslovni prostor manjši od 30 m2).  Upoštevati je tudi potrebno, da je čas poslovanja potrebno prilagoditi policijski uri in Zakonu o trgovini (zaprto nedelje in prazniki) ter upoštevati vsa higienska priporočila za preprečevanje širjenja okužb.

 

Testiranje:

Ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom, ki je opredeljeno v 3. členu Odloka je dovoljeno le pod pogojem, da zaposleni enkrat tedensko opravijo testiranje na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19) po HAGT (hitri test) ali PCR metodi – in je njihov izvid negativen.

 

Kdaj se testirajo osebe, ki so cepljene proti COVID-19? Po pojasnili Centra za nalezljive bolezni je testiranje potrebno do vzpostavitve zaščite. Zaščita po polnem cepljenju se vzpostavi 7 dni (cepivo Comirnaty, Pfizer BioNTech) ali 14 dni (cepivo Moderne) po drugem odmerku (glede na vrsto cepiva). Ko je vzpostavljena zaščita (2x cepljena oseba, prebolela), testiranje ni potrebno v naslednjih treh mesecih, razen če se pri osebi pojavijo simptomi/znaki bolezni.

Potrošnikom se v primerih gradbenih storitev ni potrebno testirati!

Če izvajate dela v skladu z 2. členom Odloka (nevseljeni objekti, gradbišča, nevseljena stanovanja,…) potem se tudi izvajalcem ni potrebno testirati!

 

Množično (brezplačno) testiranje na koronavirus s hitrimi antigenskimi testi poteka po različnih krajih po vsej Sloveniji vse informacije, kje in kdaj najdete na tej povezavi https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/testiranje-na-okuzbo/

 

V kolikor imate možnost, da se dogovoriti z bodisi medicino dela, bodisi z ZD v vašem okolju ali …, seveda to izkoristite.

 

 

Odlok velja od 6. februarja 2021 do vključno 12. februarja 2021 in je bil objavljen 5.2.2021 ponoči v Uradnem listu 17/21.

Preberite tudi:

Pišite nam