Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Praznovanje dneva Svetega Luka, zavetnika slikopleskarjev - 18.10.2021

08. OKTOBER 2021  |   Igor Pipan

Dne 18.10. je dan Svetega Luka, ki je tudi zavetnik slikopleskarjev. Slikopleskarstvo ima (tudi) v Sloveniji dolgo tradicijo, med tradicije pa spada tudi združevanje v ceh oziroma v stanovsko organizacijo, kar danes predstavlja Sekcija slikopleskarjev, črkoslikarjev in fasaderjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). V Sloveniji je danes okoli 1.100 registriranih slikopleskarjev.

 

Sekcija se je pred 10 leti začela povezovati s kolegi iz Evrope in se dve leti kasneje aktivno vključila v članstvo UNIEP (Evropsko združenje slikopleskarjev). Prav od tam izhaja tudi ideja, ki je navdušila prenekaterega slikopleskarja v Sloveniji: imeti stanovski prapor. Zato se je sekcija odločila in ga izdelala. Po naših informacijah gre za prvi poklicni prapor v Sloveniji. Izdelan je bil prav v času začetka Covid-19, zato bo njegov krst opravljen šele po dobrem letu in pol. To bo storjeno prav na dan Sv.Luke, tj. 18.10.2021 popoldan v Baziliki Marije Pomagaj na Brezjah. Kot se spodobi, bo to storjeno v družbi pleskarskih kolegov iz Evrope (udeležba kolegov iz več avstijskih dežel, pa iz Češke, Slovaške, Madžarske in Hrvaške), s svojo prisotnostjo pa nas bodo počastili tudi: predsednik UNIEP g. Helmut Schulz, predsednik Državnega sveta g. Alojz Kovšca (ki je tudi sam obrtnik in bo tudi boter prapora), predsednik OZS g. Branko Meh, predsednik sekcije slikopleskarjev inž. Matjaž Majdič, pa tudi večina slovenskih slikopleskarjev, ki so na drog prapora prispevali žebljičke ter avtorica unikatne podobe Sv.Luka, ki je bila prenesena na prapor ter izdelovalec prapora, ki bo le-tega tudi predal v roke slovenskim slikopleskarjem oz. njihovemu praporščaku.

 

Mašo in krst prapora bosta vodila Ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik ter gvardijan dr.p. Robert Bahčič, dogajanje pa bo popestrila tudi gorenjska narodna noša in zvoki harmonike.

 

Iskreno upamo, da boste našli čas in se nam pridružili. Če boste to uspeli, vas prosimo, da nam pomagate – tudi z upoštevanjem pravil in priporočil NIJZ glede Covid-19!

 

Vabljeni!

logo slikopleskarjev  Bazilika Marije Pomagaj Brezje     Sv.Luka

 

Preberite tudi:

Pišite nam