Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Slovenski slikopleskarji razvili prvi poklicni prapor

27. OKTOBER 2021  |   Igor Pipan

18. oktober je dan, ko goduje Sveti Luka, ki je tudi zavetnik slikopleskarjev. Na slovesnosti, ki je potekala prav na ta dan v Baziliki Marija Pomagaj na Brezjah, so slovenski slikopleskarji razvili in krstili prvi poklicni prapor v zgodovini Slovenije. Slikopleskarstvo ima na slovenskih tleh večstoletno tradicijo, z razvitjem in krstom praporja pa želi Sekcija slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije še bolj utrditi stanovsko povezovanje. Slovesnosti se je udeležilo mnogo pomembnih gostov, tudi stanovski kolegi slikopleskarji iz Avstrije, Češke, Madžarske in Slovaške ter mnogi slovenski slikopleskarji, ki so že darovali žebljiček na prapor.

Prapor sta krstila ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik ter gvardijan dr. pater Robert Bahčič, v okviru slovesnosti pa je potekala tudi sveta maša. V pridigi je Msgr dr. Jamnik izpostavil dejanja Sv.Luke, pa tudi vlogo in pomen slikopleskarjev za življenje slehernika, saj mora pravi slikopleskar v svoji notranjosti iskati navdih za delo, ki ga opravlja - in se le na tak način se lahko posveča svojemu poslanstvu, da polepša življenjsko, delovno ali drugu okolje slehernemu od nas. Prav zato morajo biti slikopleskarji tudi umetniki in morajo biti zelo ponosni na svoje delo in svoj poklic.

Predsednik OZS Branko Meh je na slovesnosti pohvalil prizadevanja sekcije in izpostavil, da je to prvi poklicni prapor v več kot polstoletni zgodovini zbornice. »Obenem pa je krst prapora tudi zaveza za vse obrtnike in podjetnike, da bomo delali pošteno in skrbeli za naše zaposlene. Tudi botru prapora je zaupano posebno poslanstvo in obveza, da bo po svojih močeh pomagal obrtnikom in podjetnikom ter deloval v njihovo dobrobit,« je poudaril Meh.

Boter prapora je postal Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta RS, ki je na slovesnosti med drugim dejal, da je hvaležen za to čast postati boter prvemu obrtniškemu praporu v Sloveniji. »Pod prapori se navadno zbirajo enako misleči. Ampak prapori ne samo povezujejo, pač pa tudi zavezujejo vse tiste, ki se znajdejo pod njim, da so enotni v mislih, besedah in dejanjih, da so pogumni in iskreni. Obljubljam, da to čast botra sprejemam z vso odgovornostjo in da se bom po svojih močeh trudil, da bo ne samo slikopleskarjem, ampak tudi drugim obrtnikom v naši domovini šlo dobro,« je še dejal Kovšca.

Praporščak je postal slikopleskarski mojster Dušan Prestenik, ki je podal tudi slovesno zaobljubo, da bo vestno nosil in čuval prapor in širil poslanstvo strokovnosti v slikopleskarstvu.

Sekcija slikopleskarjev pri OZS je idejo za poklicni prapor dobila že pred leti, ko se je začela povezovati s kolegi iz Evrope in se kasneje tudi aktivno vključila v članstvo UNIEP (Evropsko združenje slikopleskarjev). Predsednik UNIEP g. Helmut Schulz je v svojem govoru izpostavil, da je delovanje slovenskih slikopleskarjev mnogokrat zgled za evropske slikopleskarje, tokrat pa slovenski slikopleskarji sledijo tradicijo slikopleskarjev iz mnogih evropskih držav, nad čemer je navdušen. 

Tudi predsednik sekcije slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev inž. Matjaž Majdič je bil ob razvitju prapora ponosen in je izrazil upanje, da bo prapor še bolj povezoval slikopleskarje.  

škof in gvardijan povabita v baziliko predaja prapora Branko Meh, predsednik OZS

govor boter Alojz Kovšca boter prapora Alojz Kovšča  krst prapora slikopleskarjev pripenjanje traku k praporu - prapori Ercigoj

pripenjanje traku k praporu - madžarski slikopleskarji pripenjanje traku k praporu - Češki slikopleskarji pobratenje praporov - ceh slovaških slikopleskarjev

pobratenje praporov madžarskih in slovenskih slikopleskarjev gvardijan bazilike Brezje dr.p. Robert Bahčič Ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik

krst prapora - skupinska   krst prapora - donatorji žebljičkov

krst prapora - člani Upravnega odbora sekcije praporji slikopleskarjev iz Češke, Slovaške, Slovenije in Madžarske

Preberite tudi:

Pišite nam