Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Vlada je preklicala epidemijo

15. MAJ 2020  |   Igor Pipan

Vlada je na dopisni seji dne 14.5.2020 z Odlokom o preklicu epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) preklicala epidemijo nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), ki je bila razglašena 12. marca 2020. Odlok se uporablja od 31. maja 2020.

Splošni in posebni ukrepi, sprejeti na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih in skladno s Sklepom o uporabi ukrepov, se še naprej uporabljajo. Med posebno pomembne ukrepe se uvršča tudi testiranje obolelih, izolacija bolnih, iskanje kontaktov, karantena za visoko rizične tesne kontakte, higiena rok in kašlja, spoštovanje fizične distance, tudi v bodoče pa je potrebna usmerjena zdravstvena vzgoja in svetovanje - kot ukrep za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni. 

 

Vlada je na isti dopisni seji sprejela tudi Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja COVID-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije.

S tem odlokom se je na več kontrolnih točkah na cestnih povezavah z Republiko Avstrijo, Italijansko republiko in Madžarsko bo možen prehod meje, prav tako na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet: Letališče Jože Pučnik Ljubljana, Letališče Edvard Rusjan Maribor in Letališče Portorož ter na kontrolnih točkah pomorskih povezav: Mejni prehod za pomorski promet Koper (Capodistria) in Piran (Pirano).

Odlok določa obvezno 14-dnevno karanteno za osebe, ki nimajo stalnega ali začasnega bivališča v Evropski uniji in v Republiko Slovenijo prihajajo iz tretjih držav. Za te osebe veljajo nekatere izjeme, in sicer ukrepi ne veljajo za:
  • osebe, ki se udeležijo pogreba bližnjega sorodnika in zapustijo Republiko Slovenijo v istem dnevu ter imajo dokazilo o datumu in uri pogreba,
  • osebe, ki izvajajo prevoz blaga v Republiko Slovenijo ali iz Republike Slovenije v tretjo državo, ter za tovorni promet iz tretjih držav v tranzitu,
  • osebe z diplomatskim potnim listom,
  • osebe iz tretjih držav, ki zagotavljajo nujne storitve, za katere jim je potrdilo izdalo pristojno ministrstvo, in bi lahko, zaradi neizvajanja teh storitev, zaradi odreditve karantene prišlo do večje družbene ali gospodarske škode,
  • pripadnike služb zaščite in reševanja, zdravstva, policije, gasilcev in za osebe, ki izvajajo humanitarne prevoze za Republiko Slovenijo, ki so prestopali mejo zaradi izvajanja svojih nalog.

Strokovno utemeljenost ukrepov tega odloka vlada ugotavlja vsakih sedem dni in ob upoštevanju strokovnih razlogov odloči, ali se ti ukrepi še naprej uporabljajo ali pa se jih spremeni oziroma odpravi.

Odlok je začel veljati z objavo v Uradnem listu Republike Slovenije (dne 14.5.2020).

 

 

Preberite tudi:

Pišite nam