Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Kolektivna pogodba dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije prenehala veljati

10. JANUAR 2024  |   Nina Ličar

Kolektivna pogodba dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije je z dnem 31.12.2023, zaradi poteka časa, za katerega je bila sklenjena, prenehala veljati.

V skladu s 4. členom navedene kolektivne pogodbe, se njen normativni del, katerega sestavni del je tudi tarifni del, uporablja še eno leto po prenehanju veljavnosti kolektivne pogodbe, torej do 31.12.2024. To pomeni, da vse bistvene določbe, ki so zavezovale delavce in delodajalce, veljajo še do konca tega leta.

Obvezna sestavina pogodbe o zaposlitvi je, v skladu z 31. členom Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), tudi navedba kolektivnih pogodb, ki zavezujejo delodajalca. V kolikor vas je Kolektivna pogodba dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije zavezovala in ste jo posledično navajali v pogodbah o zaposlitvi z delavci, se bo, v določenem delu, kljub prenehanju veljavnosti uporabljala še naprej. Kot pojasnjeno zgoraj, se do 31.12.2024 uporablja celotni normativni del, skupaj s tarifnim delom, po 31.12.2024 pa se bo ta kolektivna pogodba, zaradi navedbe v pogodbi o zaposlitvi, še vedno uporablja v delu, ki je za delavce ugodnejši od zakona. Navedeno je v skladu s sodbo VSRS opr. št. VIII Ips 16/2023, saj so določbe kolektivne pogodbe postale sestavni del pogodbe o zaposlitvi.

Dileme, ki se bodo pojavile ob prenehanju uporabe Kolektivne pogodbe dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije, bi lahko razrešila sklenitev nove kolektivne pogodbe.