Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Nove šifre zavarovalnih podlag s 1. 10. 2017, za opravljanje del ali dejavnosti v več državah članicah EU-ja

27. SEPTEMBER 2017  |   Zdenka Bedekovič

Opravljanje dela ali dejavnosti v  dveh ali več državah članicah EU-ja določa osnovna uredba (Uredba ES št. 883/2004). Ta določa, da se oseba, ki opravlja delo ali dejavnost v dveh ali več državah članicah EU hkrati vključi v obvezna socialna zavarovanja samo v eni državi članici EU tako imenovane sočasne zaposlitve.   

Torej po koordinacijskih pravilih so določena pravila po katerih se določi zakonodaja države članice EU, ki se za osebo uporablja.  Namreč to pomeni, da morajo vsi zavezanci vložiti prijave v obvezna socialna zavarovanja in plačevati prispevke od vseh prejemkov iz dela ali dejavnosti v tisti državi, katere zakonodaja se po omenjenih pravilih uporablja.  V izvedbeni Uredbi ES 987/2009 so določena izvedbena pravila in postopki za izvedbo pravil osnovne Uredbe št. 883/2004. Od 1. maja 2010 dalje obe uredbi veljata in se uporabljata.  Za enotno uporabo določb usmeritev pa je pojasnjena povezava med določbami uredb in zakonodajo Republike Slovenije. Zavarovanje po zgoraj omenjenih uredbah se že izvaja, a v obsegu, ki je urejen v slovenski zakonodaji. 

Za zaposlene osebe, ki so zaposlene v drugi državi članici EU-ja in je zanje določena uporaba zakonodaje Republike Slovenije, se na podlagi zaposlitve v drugi državi članici EU-ja zavarujejo s polnim delovnim časom oziroma dopolnjenega delovnega časa z začasno uporabo zavarovalne podlage 008. Zavezanec za prijavo zavarovanja in plačilo prispevkov je sam zavarovanec. Ta je tudi vpisan v obrazce M-1 in M-3.

Z novimi sprejetimi Usmeritvami za zavarovanje na podlagi zaposlitve in samozaposlitve so določene šifre zavarovalnih podlag 113, 114, 115, 119 in 120, ki pa še niso uvedene v informacijske sisteme nosilcev zavarovanja. Teh še ni mogoče uporabiti za ureditev, niti ni mogoče še vpisati podatkov o delodajalcu v tujini. Torej predviden začetek uporabe novega sistema zavarovalnih podlag  je 1.10.2017. Vsa zavarovanja, ki jih do sedaj ni bilo mogoče urediti, bo možna ureditev zavarovanja za nazaj, a vendar ta ne bo obvezna. V primeru take odločitve zavarovanca bo ta plačal prispevke za nazaj brez zamudnih obresti.

Z novimi šiframi zavarovalnih osnov naj bi rešili dosedanjo problematiko opravljanja dela v večih državah.  Ali bodo nove šifre prinesle večjo preglednost in rešile dosedanjo problematiko pa bo pokazal čas.   

Ljubljana, 27.9.2017

Zdenka Bedekovič, strokovna svetovalka-specialistka za plače, knjigovodstvo in poslovanja v tujini