Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Po novi spremembi Odloka karantena že na mejnem prehodu

06. JULIJ 2020  |   Zdenka Bedekovič

Sprememba novega «Odloka o spremembi in dopolnitvi Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije« prinaša kar nekaj novosti. Te so bile objavljene v Uradnem listu številka 93/20.

Odlok prinaša izjemo v 9. členu za lastnike nepremičnin ali plovil, kot tudi za osebe z nastanitvenim računom. Torej 14 - dnevna karantena ne bo odrejana za državljane Republike Slovenije in tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki prihajajo iz držav članic Evropske unije oziroma držav članic schengenskega območja. Pogoj pa je, dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, na katerem je oseba bivala oziroma originalen račun za plačilo nastanitve iz države prihoda. Te države so uvrščene na rumeni seznam, a se ta hitro spreminja glede na epidemiološko sliko v posameznih državah.
mejni prehod

V primeru ne predložitve ustreznih predpisanih dokazil se oseba obravnava prav tako kot, da prihaja iz države z epidemiološko visokim tveganjem za okužbo z nalezljivo boleznijo COVID -19.

Zgoraj omenjena izjema ne velja za državljane Republike Slovenije in tujce  s stalnim ali začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, kadar prihajajo iz držav s poslabšanimi epidemiološkimi razmerami. Države, ki so naštete na rdečem seznamu, je prav tako potrebno redno spremljati, saj kot smo že omenili, se epidemiološka slika po posameznih državah zelo hitro spreminja. Prav tako pa tudi seznami na katerem so objavljene države.  

Po novem že na mejnih prehodih ob vstopu v Slovenijo policija odvzame osebi podatke za pripravo odločbe o prestajanju karantene. Ti podatki so:

- Ime in priimek, rojstni datum, naslov stalnega ali začasnega prebivališča oziroma kraja bivanja, kjer se bo prestajala karantena v Republiki Sloveniji.

Podatki se posredujejo predstavniku Ministrstva za zdravje, ki na mejnem prehodu poskrbi za izdajajo in vročilo odločbe o prestajanju karantene. Šele po vročitvi odločbe o karanteni se osebi dovoli vstop v državo.

V primeru, da osebe izpolnjujejo pogoje za izdajo odločbe o karanteni, lahko ti vstopajo na mejnih prehodih oziroma naslednjih kontrolnih točkah:

Na meji z Republiko Hrvaško:

- Gruškovje, Obrežje, Metlika in Jelšane;

Na meji z Madžarsko:

- Pince;

Mejni prehod za mednarodni zračni promet:

- Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana (Brnik).

Za večje organizirane skupine prihodov v Slovenijo se lahko določijo tudi dodatni mejni prehodi ali kontrolne točke.

Za vstop brez karantene je dodana nova 16. točka k 10. členu Odloka. Ta po novem ne odreja karanteno za državljane, ki prihajajo iz držav s seznama varnih držav, ki so bile v času rezervacije nočitev ali nastanitvenem obratu na seznamu varnih držav. Ne glede, če je bila država črtana iz seznama varnih držav. Te pa so naštete na zelenem seznamu. Prav tako oseba kot v prejšnjih primerih oseba dokazuje bivanje z dokazilom o rezervaciji. Kot dokazilo pa mora predložiti oseba tudi negativni izvid testa na prisotnost COVID-19, ki ni starejši od 36 ur. Ta pa mora biti opravljen v državi članici Evropske unije, državi članici schengenskega območja ali v organizaciji oziroma pri posamezniku, ki ju je pooblastil Nacionalni inštitut za javno zdravje.    

Spremembe Odloka začnejo veljati takoj naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Naj še opozorimo, da je od 4. julija na zelenem seznamu Belgija in Nizozemska. Medtem, ko je z njega črtana Češka, Hrvaška in Francija.

Sezname držav je potrebno redno spremljati pred odhodom in prihodom v Slovenijo. Kot smo že večkrat opozorili, so ti objavljeni na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje in policije.