Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Tujci - rešilna bilka delodajalcev v skrajni sili!

10. OKTOBER 2019  |   Zdenka Bedekovič

Delodajalci pogosto iščejo rešitve za izpeljavo svojih projektov, še posebej tistih, ki jih dobijo na hitro in nepričakovano, saj kot pravijo »ČAS JE DENAR«. Če v podjetjih nimajo zadosti lastnega kadra, za izvedbo projektov in uresničitev sanj, delavce poiščejo v tujini.

Na ta način predvsem majhni podjetniki ali tisti, ki so na začetku svoje poti, rešujejo finančni položaj podjetja, ki se kaže kot želja po širitvi podjetniške ideje na tuje trge. V iskanju novih tržnih niš je odzivnost pomembna lastnost podjetnika, tako doma kot v tujini. Čas igra pomembno vlogo na trgu ponudbe in povpraševanja pri pridobljenih in načrtovanih bodočih projektih podjetnikov.           

Tujci so vsekakor tisti, ki podjetnikom v danem trenutku lahko priskočijo na pomoč, še posebej, če gre za znanega tujca, ki je zaposlen v svoji matični državi. Podjetniki se vedno sprašujejo, na kakšen način tujec ali tuji študent izvede storitev v Sloveniji in katere prispevke je potrebno odvesti pri plačilu dohodka tujcu.

delo tujcev

Najpogostejša oblika, preko katere  lahko zaposleni tujec ali tuji študent izvede določeno storitev, je pogodba civilnega prava. V praksi se pri izbiri pogodb civilnega prava najpogosteje uporablja podjemna pogodba ali avtorski honorar.

Če gre za tujca, ki je državljan EU ali EGP, za katere velja Uredba (ES) št. 883/04, velja zakonodaja druge države. Po zakonskih določbah ZPIZ-2 ti niso zavarovanci za plačilo prispevkov za socialno varnost. To pomeni, da v takem primeru izplačevalec dohodka ob izplačilu ne obračuna in ne plača prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Pogoj pa je predložitev obrazca »Potrdilo A1«, ki se glasi na tujca.

Zaposlenost v drugi državi lahko tujec dokazuje tudi z drugimi dokazili oziroma potrdili, ki jih izda pristojni organ oziroma nosilec zavarovanja v EU ali EGP. Za državljane iz tretjih držav, za katere ne velja zgoraj omenjena evropska Uredba, pa je zavarovanje za pokojninsko in invalidsko zavarovanje obvezen prispevek. Tem tujcem morajo delodajalci obračunati in plačati prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Naj na koncu še opozorimo, da vsa navedena navodila veljajo tudi za tuje študente, s katerimi ima podjetnik sklenjene pogodbe civilnega prava.

 

Ne spreglej Tretje konference o izzivih poslovanja v tujini! - 7.11.2019