Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Univerzalni temeljni dohodek…ga bomo imeli (tudi) v Sloveniji?

21. SEPTEMBER 2017  |   Tadeja Bučar

Kaj je univerzalni temeljni dohodek?

Univerzalni temeljni dohodek (v nadaljevanju UTD) je koncept za prerazporeditev državnega dohodka. To je nek stalen (tedenski /mesečni) dohodek, ki ga država brezpogojno izplačuje vsem svojim prebivalcem. Izplačevanje ni odvisno od posameznikovih drugih dohodkov, zaposlitve, premoženja, družinske situacije, pripravljenosti sprejeti ponujeno delo ali kakršnih koli drugih podobnih pogojev. Uvedba UTD je povezana z reformo davčnega in socialnega sistema ter trga dela in posledično pomeni (praviloma) višje davke, manjše plače, pokojnine in socialne transfere. Večina prebivalstva bi bila v seštevku približno na istem. Nekateri, predvsem tisti z zelo nizkimi dohodki, pa bi dvignili svoj socialni položaj.

UTD ni obljuba, da bomo vsi ohranili enake obstoječe dohodke in imeli poleg še nek dodaten denar v obliki UTD-ja.

UTD v Sloveniji

UTD bi lahko vsakemu Slovencu prinesel fiksni mesečni dohodek, ne glede na starost ali socialni status. Njegova uvedba pa bi utegnila nadomestiti nekatere do sedaj uveljavljene dodatke, denimo denarno nadomestilo za brezposelnost, varstveni dodatek. Po ocenah raziskave (raziskava dr. Valerije Korošec) bi lahko UTD v Sloveniji, če bi bil uveden, znašal 300 evrov. Prejemali bi ga vsi državljani Slovenije, a na različne načine.

Parlamentarni Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide je na eni izmed junijskih sej razpravljal o možni uvedbi UTD v Sloveniji. Kot je bilo poudarjeno, je razprava o UTD upravičena, saj naslavlja več izzivov, ki so povezani s spremembami na trgu dela, s proizvodnjo, digitalizacijo, negotovimi oblikami zaposlitve ipd.. Prav tako je UTD  tema razprav v vseh razvitih državah in sodi v okvir prizadevanj za modernizacijo socialne države, ki je že nekaj časa v krizi in jo bo potrebno posodobiti. UTD torej predstavlja eno izmed oblik zagotavljanja dohodkovne varnosti prebivalcev oziroma državljanov Slovenije.

Razprava je postregla tudi s sklepom, da odbor predlaga Vladi, naj do konca leta 2017 pripravi analizo možnosti uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka v Sloveniji. Takrat bo torej znanega več o možnostih za uvedbo fiksnega dohodka tudi v Sloveniji.

UTD v svetu

Finska je prva evropska država, ki je z letom 2017 poskusno uvedla UTD. Le-tega bo dve leti prejemalo dva tisoč naključno izbranih brezposelnih oseb, mesečno pa znaša 560 evrov. O temeljnem dohodku razmišljajo tudi na Nizozemskem, v Švici in Kanadi.

Tadeja Bučar, svetovalka - specialistka za delovno področje davčnih zadev

Ljubljana, 21.9.2017