Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Uveljavitev dela pokojnine v višini 40 % ni delna upokojitev

25. APRIL 2024  |   Dušan Bavec

Pravico, da zavarovanec lahko uveljavlja del pokojnine v višini 40 %, je prinesla konec leta 2019 sprejeta novela ZPIZ-2G, ki je začela veljati v začetku leta 2020 in predstavlja poleg ugodnejšega vrednotenja pokojninske dobe, zelo pomemben stimulativni vidik oz. svojevrsten finančni »bonus« za odlog upokojitve, ko se zavarovanec torej ne upokoji, čeprav bi se lahko in to brez kakršnihkoli odbitkov.

 

Kdo lahko uveljavi ta »bonus«?

Del pokojnine v višini 40% pokojnine lahko uveljavlja le tisti zavarovanec, ki izpolnjuje pogoje za starostno upokojitev in to iz katerekoli od dveh upokojitvenih skupin. To pomeni, da ga lahko uveljavlja tisti, ki ima dopolnjenih vsaj 40 let pokojninske dobe brez dokupa in starost 60 let oz. v kolikor lahko uveljavlja osebne okoliščine tudi pri nižji starosti. Prav tako je do takega bonusa upravičen zavarovanec, ki ima najmanj 15 let zavarovalne dobe in starost 65 let, ki se na račun osebnih okoliščin lahko zniža do starosti 63 let, če ima zavarovanec vsaj 38 let pokojninske dobe brez dokupa. Status zavarovanca, ali je npr. zaposlen ali s.p. ali pa zavarovan na kaki drugi pravni podlagi, pri tem ne igra nikakršne (kake) vloge.

Bistveno in v enem in v drugem primeru je, da se zavarovanec odloči za odlog polne starostne upokojitve, kar pomeni, da ostaja še naprej v polnem – 100% zavarovanju, zato se posledično še naprej plačujejo polni prispevki.  

Del pokojnine v višini 40 % se lahko prejema največ tri leta. Če bo zavarovanec ostal v polnem zavarovanju še tudi po preteku treh let, pa bo upravičen do dela pokojnine v višini 20 %.

Zelo pomembno je vedeti, da to pravico Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) ne prizna po uradni dolžnosti, ampak jo mora uveljavljati zavarovanec sam.

Včasih se zgodi, da zavarovanec pozabi na pravočasno uveljavljanje te pravice. V takem primeru velja, da seveda za nazaj te pravice ni možno uveljavljati, jo pa lahko vseeno prejema nadaljnja 3 leta od podaje (pozne) vloge, seveda pod pogojem polnega zavarovanja. Uveljavljanje takega dela pokojnine nima prav nikakršnih škodljivih vplivov na kasnejšo uveljavljanje bodisi delne ali polne pokojnine, zato naj se nikar ne »pusti ležati dnarja na cesti«. Le-ta je sicer resda obdavčen in ne predstavlja »neto izplena«, pa vendarle.

 

Kakšna je korelacija med uveljavljanjem dela pokojnine in delno upokojitvijo?

Uveljavitev dela pokojnine v višini 40% nikakor ne predstavlja delne upokojitve, kar marsikdo zmotno meni, čeprav se v enem delu ta dva inštituta deloma prepletata.

Tako je namreč do sorazmernega dela tega »bonusa« v višini 40 % pokojnine deležen tudi zavarovanec, ki se delno starostno upokoji in sicer gre za sorazmerno povišanje delne pokojnine, do katerega pa je za največ 3 leta upravičen le tisti zavarovanec, ki se delno upokoji na način, da ostaja minimalno 4 ure dnevno oz. 20 ur tedensko v zavarovanju in prejema polovico starostne pokojnine, h kateri se prišteje še polovico od 40  % kar pomeni, da bo lahko maksimalno 3 leta prejemal 70 % pokojnine. Če ostaja v zavarovanju še v večjem obsegu, je tudi sorazmerno povišanje ustrezno višje. Po preteku treh let prejemanja delne pokojnine, povečane za sorazmerni del od 40 % starostne pokojnine, pripada delna pokojnina, povečana za sorazmerni del od 20 % starostne pokojnine. Ob tem dodajam, da tisti, ki se upokoji tako kot se večina s.p.-jev, da ostane v zavarovanju le za četrtino polnega zavarovalnega časa in uveljavi 75 % pokojnine, ni upravičen do zgoraj omenjenega povišanja sorazmernega dela 40 % starostne pokojnine.

 

Kdo ni upravičen do bonusa v višini 40% pokojnine?

Niti del pokojnine v višini 40 % niti sorazmeren del povišanja delne pokojnine se ne izplačuje tistemu, ki ne bo delal zaradi začasne nezmožnosti za delo po predpisih o zdravstvenem zavarovanju (bolniški stalež) daljše od 30 delovnih dni.

Prav tako se ta bonus v višini 40 % pokojnine, niti povišani sorazmerni del delne pokojnine ne izplačuje družbenikom&poslovodjem, ne glede na to ali so zavarovani na zavarovalni podlagi 01 (na podlagi delovnega razmerja) ali na podlagi 040 in tudi ne samozaposlenim osebam, če nimajo v celoti poravnanih prispevkov za socialno varnost na dan uveljavitve izplačila in ves čas prejemanja dela oz. delne pokojnine.

Z uvodoma omenjeno novelo ZPIZ-2G, ki je tozadevni del pokojnine dvignila iz 20% na 40% pa je prišlo tudi do določene zaostritve, saj od 1.1.2020 naprej dela pokojnine v višini 40% ne more uveljaviti tisti zavarovanec, ki izpolnjuje pogoje za predčasno upokojitev. Tak zavarovanec ne more uveljaviti niti dela pokojnine v višini 20%, obdrži pa še naprej to pravico, če jo je uveljavil do konca leta 2019.

 

Kje in kdaj podati vlogo za 40% pokojnine?

Vlogo na ZPIZ je smiselno podati kak dober mesec pred izpolnitvijo pogojev za starostno upokojitev.  Vlogo, ki se jo lahko dobi tudi na spletnih straneh ZPIZ-a, se lahko poda na klasičen način, osebno na enotah ZPIZ ali po pošti. Vsekakor pa prijazno novost izpred nekaj let predstavlja možnost, da se lahko to vlogo poda tudi po elektronski poti preko portala eVloge za VSE in to, četudi zavarovanec nima kvalificiranega digitalnega potrdila:

https://www.zpiz.si/cms/?ids=content2019&inf=1698#eVloge%20za%20VSE

Na teh spletnih straneh ZPIZ-a najdete tudi cel nabor drugih vlog, ki jih lahko na zelo enostaven način, z le nekajminutno porabo časa posredujete po elektronski poti, saj nenazadnje še posebej med obrtniki in podjetniki velja rek »čas je denar«. Prav tako priporočam v ogled tudi njihova siceršnja pojasnila o uveljavitvi pravice do dela pokojnine v višini 40%, kot tudi njihova številna pojasnila o drugih pravicah iz naslova pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

V majskem Obrtniku, ki izide kmalu po praznikih, bom priložil tudi nekaj konkretnih odgovorov ZPIZ-a na nekaj najbolj tipičnih vprašanj članstva glede uveljavljanja pravice, ki sem jo opisal v tem prispevku.   

 

Dušan Bavec, univ. dipl. prav.
Svetovalec SC OZS