Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Zaposlitev hrvaških državljanov po novem od julija brez delovnih dovoljenj

05. JULIJ 2018  |   Zdenka Bedekovič

Omejitev dostopa na slovenski trg dela za državljane in državljanke Republike Hrvaške s 1. julijem 2018 ni več. Več ti ne potrebujejo delovnih dovoljenj, kar pomeni, da so na slovenskem trgu dela v enakem položaju kot drugi državljani Evropske unije.

Po predpisih Evropske unije je imela Slovenija možnost podaljšanja omejitve dostopa na trg dela za hrvaške državljane še za dodatni dve leti, vendar se za ta ukrep ni odločila. Čeprav je bil predlog za podaljšanje prehodnega obdobja predlagan s strani vlade marca letos, do tovrstne obravnave v državnem zboru ni prišlo. Zato je od meseca julija omogočen prost dostop hrvaškim državljanom na slovenski trg dela. Razlog so seveda razmere na slovenskem trgu dela in težave mnogih slovenskih podjetij v zvezi s pomanjkanjem ustreznega kadra. Glede na pomanjkanje ustreznega kadra v Slovenji bo tovrstna sprostitev administrativnih omejitev olajšala težave predvsem majhnim kot tudi večjim obmejnim podjetjem v slovenskem gospodarskem prostoru.

Manjkajočo delovno silo so slovenski delodajalci že v preteklosti iskali v naši južni sosedi, a so se redno srečevali z administrativnimi ovirami. Te pa so vplivale v nekaterih slovenskih obmejnih podjetjih na zastoje v proizvodnji, kar je imelo za posledico neredno dobavo izdelkov predvsem tujim naročnikom. Ker so slovenska obmejna podjetja imela težave s pridobivanjem in podaljševanjem delovnih dovoljenji je odstranitev administrativnih ovir za njih pravo olajšanje. S tem bodo lahko po novem predvsem majhni delodajalci, ki so že v preteklosti zaposlovali hrvaške državljane, izvrševali svoja naročila nemoteno brez zastojev, povečevali proizvodnjo ter še bolj prispevali k rasti slovenskemu gospodarstvu.  Tuji trgi postajo vsak dan bolj zahtevni, prav tako pa tudi konkurenca, s katero se srečujejo v vsakdanjem poslovnem svetu majhni delodajalci. Prav zaradi takih zahtev so slovenski majhni delodajalci prisiljeni hitro odreagirati in se odzvati na zahteve mednarodnih trgov.

Naj omenimo, da je največ hrvaških državljanov zaposlenih kot voznikov težkih tovornjakov in vlačilcev, varilcev, strugarjev, orodjarjev, kuharjev, elektroinštalaterjev, steklarjev, elektromehanikov, pripravljavcev in monterjev kovinskih konstrukcij ipd.      

Sprostitev administrativnih ovir bo vsekakor pozitivno vplivala na dejavnosti, v katerih kadra primanjkuje, saj bo najbolj razbremenilo težave majhnih in večjih obmejnih slovenskih podjetij, ki so na odpravo administrativnih ovir že dolgo željno pričakovala.