Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Začasni ukrep dodatna olajšava za donacije za leto 2023

11. AVGUST 2023  |   Tadeja Bučar

V Uradnem listu RS, številka 88 z dne 10.8.2023, je bila objavljena novela Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN-F), ki začne veljati z današnjim dnem, torej z dnem 11.8.2023. Novela v povezavi z začasnimi ukrepi  na področju dodatne olajšave za donacije za leto 2023 določa:

Zavezanec po Zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb (v nadaljnjem besedilu: ZDDPO-2) ter zavezanec po Zakonu o dohodnini (v nadaljnjem besedilu: ZDoh-2), ki dosega dohodke iz dejavnosti, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, lahko poleg zmanjšanja davčne osnove po prvem in drugem odstavku 59. člena ZDDPO-2 oziroma po prvem in drugem odstavku 66. člena ZDoh-2, uveljavlja dodatno zmanjšanje davčne osnove davčnega obdobja :

  • za celoten znesek plačil v denarju za namen odprave posledic poplav v avgustu 2023,
  • plačan na za ta namen posebej oblikovan račun Republike Slovenije,

Zmanjšanje davčne osnove je možno do višine davčne osnove pri čemer lahko zavezanec za znesek, ki v letu donacije presega znesek možnih zmanjšanj davčne osnove, zmanjšuje davčno osnovo v naslednjih treh davčnih obdobjih.