Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

ZOPNN-F : Začasni ukrep na področju enkratne solidarnostne pomoči

11. AVGUST 2023  |   Tadeja Bučar

V Uradnem listu RS, številka 88 z dne 10.8.2023, je bila objavljena novela Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN-F), ki začne veljati z današnjim dnem, torej z dnem 11.8.2023. Novela v povezavi z začasnimi ukrepi  na področju enkratne solidarnostne pomoči določa:

Enkratna solidarnostna pomoč, ki jo izplača delodajalec v letu 2023, za hujšo škodo, nastalo delojemalcu zaradi naravne nesreče poplav v avgustu 2023, se do višine 10.000 eurov ne všteva v davčno osnovo iz dohodka iz delovnega razmerja.

Za hujšo škodo se šteje škoda, ki ogroža zdravje in povzroča neprimerno življenjsko okolje za bivanje.

dopolnjeno:

ZIUOPZP (61. člen) določa, da se solidarnostna pomoč, če so izpolnjeni pogoji, lahko izplača tudi v več delih. Predhodno predložene obračune davčnega odtegljaja lahko, če je bila izkazana previsoka davčna obveznost, plačnik davka vloži najpozneje v 30 dneh po uveljavitvi zakona (1. 10. 2023).