Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Od česa se bodo v letu 2020 obračunavali dodatki, ki so izvzeti iz minimalne plače?

31. DECEMBER 2019  |   Nina Scortegagna Kavčnik

To je vprašanje, ki smo si ga pričeli zastavljati konec leta 2019 zaradi sprememb Zakona o minimalni plači, ki se pričnejo uporabljati z letom 2020. Gre za eno izmed ključnih sprememb, in sicer, da bodo vsi dodatki, del plače za poslovno in delovno uspešnost, izvzeti iz minimalne plače.

Na področju obračuna plač in določanja osnovne plače se v zadnjih letih ni nič spremenilo.

Glede osnove, od katere se obračunavajo dodatki, se v letu 2020 ne bo nič spremenilo. Osnova za obračun dodatkov je osnovna plača delavca. Minimalno kolikšna pa mora biti?

Osnovna plača  ≠ Minimalna plača

Če delodajalca zavzuje kolektivna pogodba dejavnosti, ki določa osnovne plače po tarifnih razredih, mora biti osnovna plača delavca v pogodbi o zaposlitvi določena vsaj v višini, kot jo določa ustrezni tarifni razred.

Če pa delodajalca ne zavzuje nobena kolektivna pogodba dejavnosti, pa je določitev višine osnove plače (minimuma) prepuščena dogovoru med delavcem in delodajalcem.

Dodatki se obračunavajo od osnovne plače, določene v pogodbi i zaposlitvi

Četudi bo delavčeva osnovna plača v pogodbi o zaposlitvi določena v višini 500 EUR bruto, bo delavec, če bo delal celoten mesec s polnim delovnim časom, prejel izplačilo, ki bo v višini minimalne plače.

Bo pa delodajalec od osnovne plače (500 EUR bruto) obračunaval dodatke in jih prišteval k znesku minimalne plače. Zato ni nepomembno, koliko znaša delavčeva osnovna plača. Zlasti ne pri delodajalcih, ki jih ne zavzuje nobena kolektivna pogodba dejavnosti.

Imate vprašanja, povezana z minimalno plačo in načinom obračunavanja dodatkov? Pišite nam na svetovanje@ozs.si.