Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Kaj prinaša predlog novega Zakona o čezmejnem izvajanju storitev?

12. JANUAR 2023  |   Zdenka Bedekovič

Na 52. dopisni seji je Vlada Republike Slovenije sprejela predlog Zakona o čezmejnem izvajanju storitev (ZčmlS-1). Prav tako je ta prvič po vstopu v Evropsko unijo pristopila k celoviti obravnavi položaja napotenih delavcev pri opravljanju čezmejnih storitev, ki jih poslovni subjekti zagotavljajo tujim naročnikom v drugih državah Evropske unije.  

S tovrstnim predlogom zakona se zagotavlja enaka obravnava napotenega delavca glede izvajanja del, ki lahko trajajo začasno ali občasno oziroma stalno.

Prav tako ta določa varovalke za učinkovito preprečevanje kršitev in zlorab delovnopravne zakonodaje, kot tudi orodja za izvajanje nadzora pri spoštovanju zakonskih določil čezmejnega izvajanja storitev.   

Torej, v slovenski pravni red se prenaša novo Direktivo 2020/1057/EU o napotenih voznikih v mednarodnem prometu.

S tovrstnim prenosom Direktive 2020/1057/EU pa se zagotavlja:  

  • izjema od splošnih pravil o napotitvi, ki veljajo za kabotažo in mednarodne prevoze;
  • z izjemo tranzita pri dvostranskih prevozih tako za tovorni, kot potniški promet ter dvostranskih prevozov z dvema dodatnima postankoma;

Zgoraj omenjeni predlog zakona določa tudi kazni v primeru kršitev obveznosti prevoznikov in napotenih voznikov.

Naj še omenimo, da je po širokem in dolgotrajnem socialnem dialogu, le prišlo do soglasja med socialnimi partnerji pri enaki obravnavi napotenih delavcev. Tega so socialni partnerji dosegli na Ekonomskem – socialnem svetu v lanskem decembru.