Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Pridobivanje novih poslovnih partnerjev

01. FEBRUAR 2024  |   Zdenka Bedekovič

Vsako podjetje se želi s svojim produktom čimprej približati tujim kupcem ter si razširiti krog prodaje. Eno najbolj pogostih vprašanj novoustanovljenih podjetij in samozaposlenih v Republiki Sloveniji je, kako čimprej prodreti na tuje trge.

Za začetek morda prodaja na stojnicah v tujini

Prodaja na tujih stojnicah je ena najbolj priljubljenih oblik promocije in s tem tudi sklepanje novih poslovnih vezi med podjetniki. Najbolj priljubljeni deželi s strani podjetij in samozaposlenih za prodajo na stojnicah sta Avstrija in Hrvaška. Veliko podjetij pa si želi prodreti tudi na ostale trge, zato odhajajo tudi v bolj oddaljene dežele, kot sta Nemčija in Švica.   

Tovrstna prodaja je tako pomembna za obstoječa podjetja, ki prihajajo z novimi izdelki na omenjene trge, kot za novonastala podjetja, ki imajo željo čimprej doseči zastavljene cilje ter povečati prepoznavnost svojih izdelkov na tujih trgih. Nekatera od podjetij in samostojnih podjetnikov želijo le občasno prodajati, a večina si želi biti stalno prisotna na tujih trgih ter dodatno razširiti mrežo svojih izdelkov tudi preko drugih oblik prodaje.   

Dokumenti, ki so za stojnico potrebni

Če želi podjetje ali samostojni podjetnik prodajati na tujih trgih, se mora predhodno pozanimati, glede ustreznih dokumentov, ki jih potrebuje v primeru prodaje na stojnicah. Vsaka dežela ima svoje zahteve in svoje zakonske predpise, zato velja opozorilo novoustanovljenim podjetjem in samozaposlenim, da pravočasno poskrbijo za ustrezne informacije za deželo, kjer bodo prodajali na stojnicah.

Pridobite aktualne informacije

Zakonski predpisi se spreminjajo tudi v tujini, zato je vedno potrebno pridobiti tekoče informacije dežele za storitve, kjer se želijo podjetja promovirati ali prodajati svoje izdelke kot tudi storitve.    

Naj opozorimo, da se dokumentacija podjetij in samostojnih podjetnikov razlikuje glede na vrsto dejavnosti, ki se bodo izvajala na tujih stojnicah. Ta je različna, ko gre za:

  • promocijo izdelkov podjetja ali promocijo samostojnega podjetnika,
  • prodajo podjetja ali prodajo samostojnega podjetnika brez napotenega delavca in
  • napotitev zaposlenega delavca na delo v tujino z namenom prodaje na tujih stojnicah.

Tudi pri nas je podobno

Prav tako kot slovenska podjetja in slovenski podjetniki, ki morajo priskrbeti za ustrezno dokumentacijo v tujini, morajo tudi tuji podjetniki in tuji samostojni podjetniki, ki nameravajo izvrševati prodajo na stojnicah v Republiki Sloveniji, predhodno priskrbeti za ustrezno dokumentacijo.

Tako kot slovenska podjetja se tudi tuja podjetja in tuji podjetniki, ki se prvič srečujejo s prodajo v Republiki Sloveniji, pogostokrat srečujejo s težavo, kako pridobiti slovensko davčno številko, preden začnejo s svojo dejavnostjo na stojnicah. Pridobitev tovrstne številke je prednostna naloga za vse, ki bodo opravljali svojo dejavnost v Republiki Sloveniji.

Davčna številka

V praksi se še vedno zastavlja vprašanje s strani tujih podjetij, ali se lahko elektronsko pridobi slovensko davčno številko.

Davčno številko je mogoče pridobiti:

  • z osebno oddajo vloge za vpis v davčni register na finančnem uradu,
  • preko pooblaščenca (treba je predložiti pooblastilo) ali
  • po pošti.

Če je vloga popolna, lahko tuje podjetje ali tuj samostojni podjetnik potrdilo o dodeljeni davčni številki prejme takoj na finančnem uradu ali po pošti na naslov, ki je naveden na vlogi.

Skratka, kadar tuje podjetje ali tuj podjetnik slovensko davčno številko potrebuje čim prej, je najhitrejši način pridobitve davčne številke preko pooblaščenca. Ta mu bo najhitreje priskrbel davčno številko ter poskrbel za vse davčne obveznosti, ki jih bo imel iz opravljanja svoje ekonomske dejavnosti v Republiki Sloveniji.