Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Prodaja na božično-novoletnih stojnicah pri sosedih tik pred vrati!

28. NOVEMBER 2019  |   Zdenka Bedekovič

Pred nami je praznični december. Z njim pa prihajajo tudi praznični dnevni, ki jih mnogi težko pričakujejo. Med njimi so predvsem podjetniki, ki že vrsto let prodajajo na prazničnih stojnicah v tujini. Vse več je povpraševanja po informacijah, ki so povezane s tem, saj je zanimanje za prodajo na stojnicah pri naših sosedih ob koncu leta vsako leto večje.

Mnogi podjetniki radi obiskujejo tuje tržnice, sejme in ostale prireditve. Ti že vrsto let uspešno, dnevno ali občasno, prodajajo na tržnicah predvsem v sosednjih državah. Prav tako so obmejne kmetije in podjetniki redni udeleženci na božično-novoletnih sejmih in podobnih prireditvah širom po Evropi. 

novoletne stojnice

Veliko pa je takih podjetnikov, ki so se na novo začeli zanimati za prodajo na tujih tržnicah, sejmih in ostalih božično-novoletnih prireditvah. Prodaja na takih prireditvah v tujini pomeni za taka podjetja ali samostojne podjetnike »okno v svet« obenem pa nov izziv  in promocijo podjetja v tujini.  Za uspešno prodajo in ugled podjetja pa je vsekakor potrebno upoštevati vse zakonske določbe države, v kateri želi podjetnik opravljati prodajo.

Daleč največ zanimanja s strani podjetnikov je še vedno za prodajo na stojnicah v Avstriji. Glede na to, da se na stojnicah prodaja fizičnim osebam, je treba urediti vse potrebno glede davčne registracije. Prav tako pa morajo imeti podjetniki na mestu opravljanja del tudi vso ostalo dokumentacijo, s katero lahko dokažejo ustrezno registracijo v Sloveniji ter ostalo dokumentacijo, ki jo zahteva avstrijska zakonodaja.

Na koncu naj opozorimo, da avstrijski organi prej vse omenjeno na stojnicah kontrolirajo redno in pogosto. Glede na to, da so globe zelo visoke, opozorila niso odveč, ampak so namenjena vsem, ki so že prisotni na avstrijskem trgu, kot tudi tistim, ki se tja podajajo prvič.