HACCP V PRAKSI
Termin: 18. oktober 2023 ob 9. uri (3 šolske ure)
Lokacija: OOZ Ljubljana Vič
Organiziramo usposabljanje na podlagi Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta (ES) o higieni živil št. 852/2004 in Zakona o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili (Uradni list RS, št. 52/00 in 42/02 in 47/04), ki določata, da v proizvodnji in prometu z živili lahko delajo samo osebe, ki imajo ustrezno strokovno usposobljenost in izpolnjujejo osnovne zahteve osebne higiene.
Osebe, ki prihajajo v stik z živili, so: vsi, ki hrano skladiščijo, pripravljajo, proizvajajo, prevažajo, razdeljujejo, ki skrbijo za prehrano - pomagajo pri prehranjevanju drugih oseb ter drugi zaposleni, ki na kakršenkoli način prihajajo v stik s hrano.
Vsebina:
- Kaj je HACCP in kaj so spremljajoči higienski programi
- Lasten HACCP sistem ali uporaba smernic?
- Dejavniki tveganja pri delu z živili (mikrobiološki, kemijski in fizikalni)
- HIGIENA (osebna higiena, higiena procesa, higiena izdelka)
- Mikrobiološki dejavniki tveganja: bakterije, virusi, plesni, paraziti…
- Živila z visokim tveganjem
- Bolezni, ki se prenašajo s hrano; korona virus in hrana?
- Akrilamid in trans maščobne kisline v hrani : zahteve zakonodaje
- Čiščenje in čistila: pravilno čiščenje, pravilno pomivanje posode, doziranje, vrste čistil, varna uporaba čistil
- Dezinfekcija, deratizacija, dezinsekcija
- Komunikacija (med zaposlenimi, s starši, z nadrejenimi)
- Vprašanja udeležencev iz konkretne tematike glede na vrsto živilske dejavnosti
Udeleženci prejmejo:
- Gradivo
- Potrdilo o udeležbi (kot dokazilo za inšpektorja o obveznem usposabljanju)
- Konkretne odgovore na vprašanja iz prakse
- Vodenje po HACCP sistemu ali izdelava novega HACCP dokumenta - po dogovoru
- Drugo svetovanje ob registraciji živilske dejavnosti ali ob izdani odločbi inšpektorja za varno hrano – po dogovoru
Predavala bo Tatjana Kruder, univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije, sodna izvedenka in cenilka za živila z dolgoletnimi izkušnjami iz prakse in izobraževanja.
Cena usposabljanja je 120 EUR (za člane OOZ Ljubljana Vič z dodatnimi storitvami 60 EUR) + DDV.Zavod za izobraževanje delavcev krije delavcem, ki so zaposleni pri delodajalcih, ki so člani zavoda, stroške usposabljanja in izpopolnjevanja za vse tuje jezike v višini 66%.Dodatne informacije:
OOZ Ljubljana Vič
tel: 01 200 52 50
gsm: 051 698 000
info@ooz-ljvic.si