Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Srčno-žilna obolenja: Kako varovati srce in ožilje?

  • Vse o dogodku
  • Kraj: Spletni seminar - ZOOM
  • Datum: 02.04.2025
  • Ura: 08:30 - 09:30
  • Cena: Nečlanska kotizacija: 70,00 € + 22 % DDV / osebo - 85,40€
  • Članska kotizacija: 40,00 € + 22 % DDV / osebo - 48,80€
Povežite nas

Srčno-žilna obolenja: Kako varovati srce in ožilje?


“Zdravje srca ni naključje – je rezultat odločitev, ki jih sprejemamo vsak dan.”

Bolezni srca in ožilja obsegajo vrsto bolezni, povezanih z obtočili in predstavljajo najpogostejši vzrok umrljivosti, zaradi katerega vsako leto prezgodaj izgubi življenje več kot 18 milijonov ljudi. V Sloveniji se umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja v zadnjih letih zmanjšuje, kljub temu pa še vedno ostajajo najpogostejši vzrok smrti tudi pri nas. Poglavitni vzrok za nastanek srčno-žilnih bolezni je ateroskleroza, kronična vnetno-degenerativna bolezen, ki se razvija brez simptomov skozi leta in desetletja, dokler ne privede do usodnih zapletov, kot so srčni infarkt, možganska kap ali gangrena uda. Ateroskleroza nastane zaradi dejavnikov tveganja, kot so visok krvni tlak, povišan holesterol, kajenje in telesna neaktivnost. Sodobni način življenja, ki vključuje nezdravo prehrano, pomanjkanje gibanja in stres, lahko njen razvoj močno pospeši.


Ustrezen življenjski slog lahko zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni za več kot 80%, medtem ko farmakoterapije zmanjšajo tveganje le za 20-30%. Prehrana ima ključno vlogo pri preprečevanju srčno-žilnih bolezni. Čeprav je bila dolgo obravnavana zgolj kot dopolnilo k farmakološkim terapijam, danes vemo, da ustrezna prehranska terapija predstavlja temeljni dejavnik pri preprečevanju teh bolezni ter lahko pozitivno vpliva tudi na obstoječe težave.

V tem predavanju boste izvedeli:

  • Katere so najpogostejša srčno-žilna obolenja, njihovo epidemiologijo in etiologijo
  • Kateri so dejavniki tveganja za nastanek ateroskleroze
  • Kako nastane ateroskleroza in kakšno vlogo pri tem igra holesterol
  • Prehranski vzorci, povezani z izboljšanimi kardiovaskularnimi izidi, vključno z Mediteransko dieto, DASH dieto in dietami z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, ter možnimi pastmi pri njihovi uvedbi
  • Prehranska dopolnila, ki dokazano pomagajo v primarni in sekundarni preventivi pred srčno-žilnimi obolenji
  • S katerimi živili in sestavinami kardio-protektivne diete lahko izboljšamo zdravje srca in ožilja

Čas trajanja: 60 minut

Predavatelj:
dr. Leon Bedrač, univ.dipl.kem., IOC diploma (Sports nutrition), nutricionist (Stanford Medicine).

Leon Bedrač - prehrana in vadba

Leon Bedrač, doktor kemijskih znanosti, je leta 2013 na Inštitutu Jožefa Stefana doktoriral iz organske in bio organske kemije. Za sabo ima več kot 10 let izkušenj na področju medicinske in farmacevtske kemije in biotehnologije, pridobivanja in izolacije naravnih produktov, razvoja, raziskav in preverjanja kvalitete zdravil ter sinteze potencialnih terapevtskih molekul. Svojo poklicno pot je preusmeril v preučevanje biokemije prehrane, vloge mikrohranil, prehranskih intervencij in prehranskih dopolnil v mozaiku zdravja za boljšo kvaliteto življenja. Je znanstvenik, nutricionist z diplomo iz Stanford School of Medicine in mednarodni predavatelj s področja prehrane, farmakologije prehranskih dopolnil in aplikativne znanosti s področja dolgoživosti. Njegova največja strast je personalizirana športna prehrana, saj je bil včasih sam amaterski atlet, sedaj pa sodeluje s številnimi vrhunskimi športnik iz Slovenije in celega sveta. Podiplomsko diplomo in specializacijo iz športne prehrane je pridobil pri Mednarodnem olimpijskem komiteju svoje znanje pa nadaljuje na podiplomske programu fiziologije napora in prehrane na Univerzi Stirling na Škotskem. Poleg tega vodi področje prehranske znanosti, gibanja in prehranskih dopolnil v mednarodnem podjetju NU, ki nudi personalizirane rešitve na področju dolgoživosti z uporabno naprednih orodij sistemske biologije in umetne inteligence. Je tudi avtor in soavtor večih znanstvenih publikacij in patentov s področja personalizirane prehrane, športne prehrane, digitalizacije zdravstva, biotehnologije in bioorganske kemije in mentore ter somentor bodočih magistrov in doktorov znanosti.
Več na naslednji spletni strani.

Obvezna je predhodna spletna prijava, ki jo najdete na dnu te strani.
Spletno povezavo pošiljamo dan pred izvedbo.


Člani / Nečlani:
Plačilo kotizacije na udeleženca: Prosimo, da kotizacijo poravnate pred pričetkom seminarja na transakcijski račun Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Celovška 71, 1000 Ljubljana, številka: 02013-0253606416 (NLB) Sklic: 00 200035 - davčna številka. Namen plačila: OTHR. Prosimo, da potrdilo o plačilu pošljete na e-naslov izobrazevanje@ozs.si.

Pisne odjave poslane na izobrazevanje@ozs.si upoštevamo do 2 dni pred dnevom izobraževanja, sicer zaračunavamo 100 % kotizacijo. V primeru, da odjave ne sporočite, kotizacijo zaračunamo v celoti.

V primeru prenizkega števila prijav si pridržujemo pravico do odpovedi.

Dodatne informacije:  izobrazevanje@ozs.si, 01 5830 504 / 553

Vljudno vabljeni!


Prijava na dogodek