Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Starejši delavec in/ali delavec pred upokojitvijo skozi prizmo odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov

 • Vse o dogodku
 • Kraj: Spletni seminar - ZOOM
 • Datum: 20.06.2024
 • Ura: 09:00 - 11:30
 • Cena: Nečlanska kotizacija: 110,00 € + 22 % DDV / osebo - 134,20€
 • Članska kotizacija: 70,00 € + 22 % DDV / osebo - 85,40€

Starejši delavec in/ali delavec pred upokojitvijo skozi prizmo odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov


Odpoved pogodbe o zaposlitvi je v praksi najpogostejši način prenehanja delovnega razmerja, pri katerem pa obstajajo določene zakonitosti, ki jih morata pri izvedbi postopka upoštevati tako delodajalec kot tudi delavec. Še posebej pri podaji odpovedi iz poslovnih razlogov, je smiselno postopek izpeljati v obojestransko zadovoljstvo, tako delodajalca kot tudi delavca.

Bolj ali manj vsako podjetje se slej ko prej znajde v položaju, ko njihovi zaposleni pridobijo status starejšega delavca ali pa status delavca pred upokojitvijo. Vsak od teh statusov ima določene specifike, ki jih mora delodajalec poznati, da zaposlenim prizna določene pravice iz naslova teh statusov kot tudi zaradi tega, da pravilno izpelje morebitne postopke odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Če ne veste kakšna je razlika med njima, kakšne pravice gredo eni in kakšne drugi kategoriji ter še posebej kakšen je vpliv teh statusov v postopkih odpovedi pogodbe o zaposlitvi, je zadevni seminar kot naročen za vas.

Odpoved pogodbe o zaposlitvi je namreč v praksi najpogostejši način prenehanja delovnega razmerja, pri katerem pa obstajajo določene zakonitosti, ki jih morata pri izvedbi postopka upoštevati tako delodajalec kot tudi delavec. Še posebej pri podaji odpovedi iz poslovnih razlogov, je smiselno postopek izpeljati v obojestransko zadovoljstvo, tako delodajalca kot tudi delavca.

Pravilna izpeljava postopka odpovedi iz poslovnih razlogov običajno omogoča odpuščenemu delavcu tudi uveljavitev denarnega nadomestila na zavodu za zaposlovanje. In obratno. Morebitne napake pri izvedbi postopka odpovedi lahko, kljub dobremu namenu delodajalca in njegovi pripravljenosti za izplačilo odpravnine ter načelnemu strinjanju delavca, ki se zaveda resničnih poslovnih težav delodajalca, privedejo do situacije, da zavod za zaposlovanje denarnega nadomestila odpuščenemu delavcu ne prizna ali pa le pod pogojem, da toži delodajalca. Dodaten argument, ki napeljuje k pozornemu strokovnemu pristopu je tudi v tem, ker odpovedi ni mogoče enostransko preklicati.

Za pravilno izpeljavo postopka odpovedi iz poslovnih razlogov je potrebno poznati ne le določbe Zakona o delovnih razmerjih, ampak tudi Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ZPIZ-2 kot tudi nekatere določbe Zakona o urejanju trga dela.

Priprava zakonite odpovedi zahteva torej precejšnjo mero znanja, velik del le-tega boste lahko pridobili na tem seminarju v trajanju 3 šolske ure, na katerem bomo obdelali tudi nekaj praktičnih primerov.

PROGRAM:
 • Ali veste kakšna je razlika med starejšim delavcem in delavcem pred upokojitvijo?
 • Kakšne pravice imata eden in kakšne drugi?
 • Katera vrsta odpovedi pride v poštev?
 • Ali je smiselno / zaželeno poznati pokojninski zakon in zakaj?
 • V katerem primeru je nujno poznati pogoje za upokojitev?
 • Ali so relevantni pogoji za starostno ali za predčasno upokojitev? Kakšna je razlika med tema dvema vrstama upokojitve?
 • Kakšni so upokojitveni pogoji v letu 2024?
 • Zakaj je zelo priporočljivo oz. morda celo nujno poznati določbe Zakona o urejanju trga dela (ZUTD)?
 • Ali lahko podamo odpoved pogodbe o zaposlitvi starejšemu delavcu?
 • Ali lahko podamo odpoved pogodbe o zaposlitvi delavcu pred upokojitvijo?
 • Kako poteka postopek odpovedi starejšemu delavcu in kako delavcu pred upokojitvijo, če ima tudi status invalida?
 • Kaj pa če ima delavec že izpolnjene pogoje za upokojitev?
 • Trajanje odpovednega roka in višina odpravnine.
 • Ali se je odpravnini moč odpovedati?
 • Do kdaj se lahko prejema denarno nadomestilo? Varianta: Koliko časa lahko traja denarno nadomestilo?
 • Kdaj (še) preneha pravica do denarnega nadomestila?
 • Kakšno denarno nadomestilo pripada zavarovancu, čeprav ga je prej že enkrat ali večkrat prejemal?
 • Kaj v primeru, če po izteku denarnega nadomestila še nima pogojev za upokojitev?

Komu je namenjen seminar:

Seminar je namenjen delodajalcem, še posebej njihovim kadrovikom oz. zaposlenim, ki so v podjetju zadolženi za kadrovska vprašanja, prav tako pa tudi delavcem in vsem drugim, ki se pri delu srečujejo z delovnopravnim področjem ali jih zadevna problematika zgolj zanima in si želijo svoja že pridobljena tovrstna znanja, še dodatno poglobiti.

Predavatelj:
dušan bavec delovno prvao
Dušan Bavec, univ. dipl. prav., svetovalec-specialist Svetovalnega centra Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, s 24 letnimi svetovalnimi izkušnjami s področja delovnega in socialnega prava. Je avtor več kot sto strokovnih člankov in za seboj ima več deset uspešno izvedenih seminarjev s področja delovno socialne problematike. Kot predstavnik OZS je bil član strokovne delovne skupine OZS ob zadnji reformi delovnega prava v letu 2013 kot tudi ob pripravi novele v 2023. Prav tako je leta 2012 kot član strokovne delovne skupine sodeloval pri sprejemanju sedaj veljavnega pokojninskega zakona ZPIZ-2 in vseh novelah le-tega. Kot predstavnik OZS je sodeloval tudi pri nekaterih novelah Zakona o urejanju trga dela (ZUTD). Od leta 2019 do letošnjega leta pa je bil tudi član delovne skupine za novelo Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti.

Druge informacije:
 
Obvezna je predhodna spletna prijava, ki jo najdete na dnu te strani.
Spletno povezavo pošiljamo dan pred izvedbo.
Dogodek se ne snema in traja 3 šolske ure.

Člani / Nečlani:
Plačilo kotizacije / na udeleženca: Prosimo, da kotizacijo poravnate pred pričetkom seminarja na transakcijski račun Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Celovška 71, 1000 Ljubljana, številka: 02013-0253606416 (NLB) Sklic: 00 200035 - davčna številka. Namen plačila: OTHR. Prosimo, da potrdilo o plačilu pošljete na e-naslov izobrazevanje@ozs.si.

Pisne odjave poslane na izobrazevanje@ozs.si upoštevamo do 2 dni pred dnevom izobraževanja, sicer zaračunavamo 100 % kotizacijo. V primeru, da odjave ne sporočite, kotizacijo zaračunamo v celoti.
V primeru prenizkega števila prijav si pridržujemo pravico do odpovedi.

Dodatne informacije:  izobrazevanje@ozs.si, 01 5830 504.

Vljudno vabljeni!