Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

VPLIV CORONA ZAKONODAJE PRI IZVRŠBI NA DOLŽNIKOVO PLAČO - kaj mora vedeti delodajalec, upnik in kaj dolžnik?

  • Vse o dogodku
  • Kraj: spletno predavanje
  • Datum: 29.05.2020
  • Ura: 09:00 - 11:00
  • Cena: 140,00 € + 22 % DDV - 50 % KORONA POPUST = 70 EU + DDV - 85,40€
  • Za člane OZS in njihove zaposlene (POPUST 30 %) - 98,00 € + 22 % DDV - 50 % DODATNI KORONA POPUST = 49 EUR + DDV - 59,78€

VPLIV CORONA ZAKONODAJE PRI IZVRŠBI NA DOLŽNIKOVO PLAČO - kaj mora vedeti delodajalec, upnik in kaj dolžnik?


V času epidemije vsem prijavljenim na dogodke Svetovalnega in izobraževalnega centra OZS priznamo dodaten 50 % popust na kotizacijo. Posledice epidemije Covid-19 so posegle na vse segmente našega življenja, na način na katerega nismo bili pripravljeni. Vlada je morala za reševanje krize sprejeti hitre odločitve, namenjene preprečevanju širjenja okužb in v pomoč vsem, ki jih je epidemija prizadela. Krizna zakonodaja je posegla tudi v izvrševanje sklepov o izvršbi, s tem v upniško dolžniška razmerja in v obveznosti delodajalcev. Hitro sprejete in ne v celoti preverjene rešitve so urejale trenutno negotovo stanje in iskale najboljše poti za bodočo situacijo, za katero nihče ni vedel kakšna bo in koliko časa bo trajala.

V času epidemije vsem prijavljenim na dogodke

Svetovalnega in izobraževalnega centra OZS

priznamo dodaten 50 % popust na kotizacijo.

 

Svetovalni in izobraževalni center OZS - SC OZS                                                                                                                                                                                                                          

VPLIV CORONA ZAKONODAJE PRI IZVRŠBI NA DOLŽNIKOVO PLAČO - kaj mora vedeti delodajalec, upnik in kaj dolžnik?


Zdaj so se zadeve do določene mere umirile, zato je čas, da se z rešitvami in njihovimi posledicami podrobneje seznanijo vsi, katerim so namenjene. V izvršbi so to delodajalci, upniki in dolžniki.

Spletni seminar je namenjen predvsem nepravnikom, ki se pri svojem delu srečujete z vprašanji izvršbe na dolžnikovo plačo.

Poleg osnov postopka izvršbe na dolžnikovo plačo bomo pregledali še novostih, ki jih je v ta del prinesla interventna zakonodaja. Pravil postopka se bomo lotili na poljuden, vsem jasen način, s pomočjo konkretnih primerov, z odgovori na vsa vaša vprašanja in z veliko gradiva, ki vam bo v pomoč tudi pri samostojnem delu.

Vsebina:

Osnove izvršbe na podlagi verodostojne listine in izvršilnega naslova - temeljne razlike med postopkoma in osnovna pravila;

Prejemki, ki so iz izvršbe izvzeti po 101. členu ZIZ (vprašanje regresa, akontacije dohodnine, potnih stroškov, malice, solidarnostni dodatek, poračun plačnih nesorazmerij) in tisti, ki jih je  iz izvršbe izvzel Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo;

Ali sodišča v času veljavnosti interventnih ukrepov delajo, ali sodni roki tečejo, kako je z vročitvami sodnih pisanj in vlaganjem pravnih sredstev? Na kaj moramo biti posebej pazljivi v postopku izvršbe?

Kako je z izvrševanjem sklepov o izvršbi na dolžnikovo plačo v času veljavnosti interventnih zakonov? Kaj pomeni odlog izvršbe po interventnem zakonu? Kakšne so njegove posledice, kako ravnati z že zarubljenimi zneski in kako s tistimi, ki bi jih delodajalec moral rubiti v času veljavnosti interventnih zakonov? Do kdaj traja odlog izvršbe po interventnih predpisih?

Kaj če je zaposleni delavec v postopku osebnega stečaja, ali odlog zasega plače velja tudi v tem primeru? Zakaj so interventni predpisi pri zasegu dolžnikove plače različni za dolžnika v izvršbi in za tistega v osebnem stečaju? Na kaj mora biti delodajalec pri teh razlikah pozoren?

Prejemki dolžnika na katere je mogoče seči v omejenem obsegu - 102. člen ZIZ;

Vzdrževani družinski člani dolžnika, kaj mora v zvezi z njimi preverjati delodajalec? S katerimi listinami dolžnik dokazuje obveznost preživljanja? Kako pogosto mora delodajalec preverjati veljavnost predloženih listin in posledice opustitve te delodajalčeve dolžnosti?

Odškodninska odgovornost delodajalca za napake pri realizaciji sklepa o izvršbi iz dolžnikove plače in kakšna je delodajalčeva odgovornost za napake pri realizaciji sklepa pri dolžniku v osebnem stečaju?

Obveznosti delodajalca, da obvesti sodišče o obstoju ovir za opravo rubeža plače in posledice opustitve te dolžnosti;

Vrstni red poplačila prejetih sklepov - prednostne in absolutno prednostne terjatve.


Predavateljica:
Maja Lajevec IZVRŠBA

Maja Lajevec, po izobrazbi diplomirana pravnica. Leta 2000 izvoljena za sodnico na Okrajno sodišče v Ljubljani, klasična izvršba, kjer je sodila  10 let. V tem času je veliko predavala izvršiteljem, odvetnikom, bankam in kolegom sodnikom o težavah v izvršilnih postopkih, predvsem tistih povezanih s hitro in nedomišljeno spremembo izvršilne zakonodaje in neenotne sodne prakse. V tem času je objavila precej strokovnih člankov in knjigo, priročnik za uporabo izvršbe. Leta 2009 jo je minister za pravosodje povabil v delovno skupino, ki je pripravljala spremembo stečajne zakonodaje. Povabljena je bila kot strokovnjak za izvršbo, saj je novela ZFPPIPP-C na novo uredila razmerje med stečajem in izvršbo. Leta 2009 je kandidirala na prosto sodniško mesto na specializiranem stečajnem oddelku na Okrožnem sodišču v Ljubljani in bila izbrana. Do leta 2013 je delala kot stečajna sodnica. Sodelovala je v skupinah, ki so pripravljale spremembe stečajne zakonodaje, objavila veliko člankov predvsem iz področja osebnega stečaja in odpusta obveznosti in razmerja med izvršbo in stečajem. Sodelovala je na Dnevih insolvenčnega prava, ki potekajo vsako leto januarja in veliko predavala. Leta 2013 je odšla v ZDA, kjer je ostala 3 leta. Opravila je licenco za notarja in za Car dealership. Po vrnitvi v Slovenijo se je povezala z Zavodom za varstvo potrošnikov, za katerega pripravlja serijo člankov o izvršbi, sodeluje z upravitelji, v projektu, ki ga vodita Pravna fakulteta in Fin-Tax-Lex v zvezi z e zakonodajo s področja insolvenčnih postopkov in še več.

- - - - - - -

Spletni seminar je plačljiv, obvezna je predhodna spletna prijava, ki jo najdete na dnu te strani.

Vprašanja za predavatelje sprejemamo do dva dni pred izvedbo na spodaj zapisani e-naslov.

Plačilo kotizacije / udeleženca: Prosimo, da kotizacijo poravnate pred pričetkom seminarja na transakcijski račun Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Celovška 71, 1000 Ljubljana, številka: 02013-0253606416 (NLB) Sklic: 00 200035 - davčna številka. Namen plačila: OTHR. Prosimo, da potrdilo o plačilu pošljete na e-naslov jana.golic@ozs.si

Pisne odjave poslane na jana.golic@ozs.si upoštevamo do 2 dni pred dnevom izobraževanja, sicer zaračunavamo 100 % kotizacijo. V primeru, da odjave ne sporočite, kotizacijo zaračunamo v celoti.

V primeru prenizkega števila prijav si pridržujemo pravico do odpovedi.

Dodatne informacije: Jana Golić: jana.golic@ozs.si, 01 5830 553.

Vljudno vabljeni!
Pišite nam