Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
video

1. TV oddaja IZZIVI - obrt in podjetništvo

04. SEPTEMBER 2017  |   Mira Črešnar

Slovenski obrtniki in podjetniki so po dolgih letih čakanja dobili svojo televizijsko oddajo IZZIVI – obrt in podjetništvo. Gledate jo lahko vsak petek ob 20. uri na TV Maribor, ponovitvi sta v nedeljo ob 16.30 in v torek ob 13.20, ogledati pa si jo je mogoče tudi na MMC portalu RTV Slovenija. Posebno mesto je dobila tudi v naši reviji Obrtnik podjetnik, v kateri bomo vsak mesec predstavili zanimive vsebine iz oddaje.

 

Pobudnica in glavni partner nove televizijske oddaje je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Razloge za začetek prve tovrstne oddaje pojasnjuje predsednik OZS Branko Meh: »Obrtniki in podjetniki smo želeli imeti oddajo, ki bi celostno predstavila teme s področja obrti in podjetništva. Če imajo kmetje svojo oddajo, zakaj je ne bi imeli tudi mi?«.

 

Oddaja je informativno-izobraževalnega formata, v njej pa se bodo avtorji lotili aktualnih tem s področja obrti in podjetništva. Obrtnike in podjetnike bodo izobraževali in informirali o aktualnih dogodkih, zakonodajnih spremembah, predstavljali dobre prakse slovenskih obrtnikov in podjetnikov in še mnogo več. Svetovali jim bodo s predlogi za izboljšanje poslovanja in iskali rešitve za njihove probleme, predstavili sodelovanje z državnimi organi in drugimi institucijami v obrti in podjetništvu in poizvedovali, kateri so danes zelo iskani poklici. Vse bodo posredovali v kombinaciji s svežimi informacijami. Oddaja je v prvi vrsti namenjena obrtnikom in podjetnikom, obenem pa informira in osvešča tudi širšo javnost. Urednica in voditeljica nove TV oddaje je Duška Lah.

 

Prva oddaja je bila na sporedu 1. septembra

V prvi oddaji so avtorji predstavili novo zakonodajo o vajeništvu, obiskali so kovinarja graverja, ki želi svoje znanje prenesti na mlajši rod, dotaknili so se problematike regresnih zahtevkov in pokazali, kako veliko srce imajo obrtniki in podjetniki.

 

VAJENIŠTVO

Z novim šolskim letom se v Sloveniji ponovno uvaja sistem vajeništva, za katerega si je aktivno prizadevala tudi OZS. Način uvajanja te oblike izobraževanja je v studiu predstavil direktor CPI Elido Bandelj. »Letos se vajeništvo izvaja poskusno, v določenih šolah in za določene poklice. Ko se pogovarjamo z vsemi deležniki, ugotavljamo, da vsi poklici niso enako primerni za vajeniško obliko. O poklicih, ki bodo v prihodnje vključeni v vajeniški sistem, ne odloča samo CPI, bomo pa vsekakor širili nabor programov. Predvsem je pri tem treba prisluhniti potrebam delodajalcev in razmeram v posameznem poklicu.«

Ekipa je obiskala tudi člana OZS, Roberta Seiferta, obrtnika graverja, ki se je odločil, da bo s praktičnimi znanji pomagal mlademu fantu, ki ga poklic, ki sicer izumira, zelo veseli. V graverstvu Seifert, kjer so v preteklih letih nastali različni izdelki, tudi za zelo zveneča imena, takole pojasnjujejo svojo odločitev, da v uk vzamejo vajenca: »Odločitev je padla, ko sem slišal v medijih, da se bo vajeništvo obudilo. Vedno sem imel v glavi, da bo treba še nekoga naučiti delat graverskih veščin. Priložnost, ki se je pokazala z vajeništvom, smo zato z veseljem izrabili.«

 

REGRESNI ZAHTEVKI

 

Poškodbe pri delu so pri nas dokaj pogoste, a predpisi, ki urejajo varstvo pri delu, ne koristijo veliko, če zaposleni ne upoštevajo navodil, kako varno opravljati svoje delo. Lani so delodajalci prijavili nekaj več kot 9.000 nezgod pri delu. Poškodba delavca pa delodajalcu lahko prinese veliko dodatnih stroškov, še posebej, ker zdravstvena zavarovalnica od delodajalca lahko terja povračilo stroškov za poškodovanega, tako imenovani regresni zahtevek. V oddaji so predstavili primer delodajalca, ki se je soočil z regresnim zahtevkom v višini 75.000 evrov. Glede na to, da vsak mesec plačujejo prispevke za poškodbe pri delu, obrtniki in podjetniki pričakujejo, da bodo regresni zahtevki v novi zdravstveni zakonodaji urejeni drugače in ne bodo ogrožali njihovega obstoja. Branko Meh, predsednik OZS, je v studiu podrobneje pojasnil težave, ki jih povzročajo regresni zahtevki, in izpostavil vprašanje komercialnega zavarovanja za take primere. »Želimo, da se spremeni člen v zakonu, ki govori o malomarnosti in da limitira odškodninsko odgovornost delodajalcev«.

 

HUMANITARNA AKCIJA OBRTNIKOV

V oddaji so predstavili tudi humanitarno akcijo obrtnikov, ki so priskočili na pomoč družini Dreisiebner iz Zgornje Kungote, ki jim je lani do tal pogorela hiša. O tej humanitarni akciji smo  v naši reviji obširno poročali že pred meseci.

 

O TV Maribor

TV Maribor sodi pod okrilje RTV Slovenija, s pomočjo spleta in različnih distributerjev televizijskih programov pa je dostopna gledalcem po vsej Sloveniji.

 

Partnerji oddaje

Poleg OZS so oddajo podprli tudi njeni dolgoletni partnerji, in sicer NLB, Zavarovalnica Triglav, Slovenski podjetniški sklad, Sklad obrtnikov in podjetnikov, Spirit Slovenija ter Center RS za poklicno izobraževanje.

 

Vabljeni k sodelovanju!

Če se vam porajajo kakšna vprašanja, ideje za zanimive teme, zamisli za zgodbe, ki bi jih bilo vredno posneti na terenu, ne oklevajte. Pišite na izzivi@rtvslo.si in vzpostavite stik z ustvarjalci oddaje.


Preberite tudi:

Pišite nam