Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
video

2. oddaja IZZIVI - obrt in podjetništvo

11. SEPTEMBER 2017  |   Mira Črešnar

Drugo oddajo IZZIVI – obrt in podjetništvo so zaznamovale ženske v podjetništvu. Ustvarjalci oddaje so najprej predstavili ustvarjalke v Slovenj Gradcu, ki so se združile v skupini Pop-up in odprle svojo trgovino. Med njimi je nekaj uveljavljenih podjetnic in nekaj, ki bodo to šele postale. Združile so se pred dvema letoma z namenom, da izdelke, v katerih se prepletajo svojevrstne tehnike oblikovanja, pokažejo javnosti.

Na začetku so bile štiri, danes pa skupina šteje enajst rednih članic. Med njimi so tudi take, ki so ostale brez zaposlitve in tu vidijo nove izzive. Tatjana Dragičevič, pred leti redno zaposlena, danes pa najraje izdeluje torbice, se jim je pridružila zato, ker ji je bila ideja zanimiva in ker jo je povabila Stanka Blatnik. Ko je videla, kako delujejo in ko je začutila njihovo energijo, ni več oklevala. Ustvarjalke se med seboj spodbujajo, izmenjujejo izkušnje, pri tem pa ne pozabijo skrbeti za visoko kakovost izdelkov.

Nekatere med njimi se še sprašujejo, kako nadaljevati svojo pot, saj se še ne počutijo kot podjetnice. Sprašujejo se, če bodo imele za davke, prispevke, druge stroške in nenazadnje tudi zase. V oddaji je pomoč pri prvih korakih v svet podjetništva predstavil Gregor Sakovič iz Centra inovativnega podjetništva NLB, ki je bil ustanovljen prav za to, da pomaga podjetnikom, jim ponudi vsebine, ki jih potrebujejo na začetku in v nadaljevanju podjetniške poti ter na ta način sooblikuje podjetniško okolje.

Kako zelo je pomembno druženje in izmenjava mnenj se zavedajo tudi ženske, ki se šele odločajo za podjetniško pot. Ob tem ni odveč omeniti, da SPIRIT Slovenija pravkar začenja letošnje usposabljanje za dolgotrajno brezposelne ženske, ki bi želele stopiti na podjetniško pot. Gre za ženske različnih starosti in poklicev, tudi neizobražene in brez izkušenj. Da bi si skrojile lastno prihodnost, so sedle za skupno mizo v programu, kako naj se tega lotijo. »Izobraževanje poteka v obliki modulov in delavnic, na katerih morajo biti udeleženke zelo aktivne. Pogosto začnemo tudi provokativno, zato da jih spodbudimo, da stopijo iz cone udobja,« je pojasnila  Marta Turk, vodja programa usposabljanja.

Za konec so v oddaji opozorili še na visoke položnice za vodo, kanalizacijo in ogrevanje. S temi se namreč soočajo mnogi obrtniki in podjetniki, tudi v Šaleški dolini, kjer se je ogrevanje podražilo kar za 70 %. Občina bo plačilo sofinancirala posameznikom, ne pa gospodarskim subjektom. Poleg tega številni obrtniki in podjetniki opozarjajo tudi na neopravičeno obračunavanje omrežnin. Oglasili so se obrtniki iz Metlike in tudi kamnoseštvo Brezavšček iz Kromberka pri Novi Gorici, ki posluje že 60 let. Pri svojem delu porabijo veliko vode, s čimer so seveda povezani tudi stroški. Ti so se v zadnjem mesecu povečali kar za 70 %. Danijel Lamperger, direktor OZS, je v studiu pojasnil, da je težava zaradi nepremišljene spremembe uredbe, ki ureja to področje. »Pripravljavci uredbe niso naredili teksta, kaj bo sprememba povzročila na terenu.  Glede na visoka povišanja, s katerimi se soočajo obrtniki in podjetniki, v OZS vztrajamo, da je treba metodologijo za izračun omrežnin spremeniti tako, da bodo zneski normalni,« je poudaril direktor Lamperger.

Preberite tudi:

Pišite nam