Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
DAVČNE SPREMEMBE

Gospodarstvo opozarja na nujnost razbremenitve in zagotavljanja konkurenčnega okolja

30. 05. 2024
Avtor: Mira Črešnar
DAVČNE SPREMEMBE

 

V gospodarstvu predloga prvega paketa davčnih sprememb, osredotočenega na povečanje konkurenčnosti gospodarstva, še ne morejo v celoti komentirati, saj še niso seznanjenimi z uradnimi gradivi. Opozarjajo pa na nujnost razbremenitve gospodarstva, debirokratizacije in zagotovitve konkurenčnega poslovnega okolja.
 

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) poudarjajo, da so njihova pričakovanja glede davčnih sprememb velika. Nekatere predlagane spremembe, kot sta prenos neizkoriščenih olajšav za zeleni in digitalni prehod v naslednja davčna obdobja, pozdravljajo, do drugih so kritični.

Pričakujejo predvsem ukrepe v smeri razbremenitve gospodarstva, med drugim stroškov plač, v tem prvem paketu pa je predvidena zgolj razbremenitev ozke skupine delavcev, ki so mlajši od 40 let, ustvarjajo visoko dodano vrednost in delajo v tujini. To olajšavo bi pričakovali tudi za vse ostale delavce, ki delajo in ustvarjajo v Sloveniji, so navedli.

Določeni ukrepi v smeri razbremenitev so usmerjeni v zagonska oz. start up podjetja, v OZS pa ob tem pogrešajo ukrepe za mala podjetja, "ki predstavljajo 99 odstotkov celotnega gospodarstva". "Glede na to, da je minister danes napovedal še drugi paket ukrepov, pričakujemo, da bodo ukrepi za mala podjetja, obravnavana torej v drugem paketu," so navedli.

Je pa nekatere predloge, ki se nanašajo na motivacijo zaposlenih, pozdravil podpredsednik Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) in predsednik podjetja Dewesoft Jure Knez, ki je dejal, da so delniške opcije in opcije za nakup deležev v tujini že dolga leta eden izmed stebrov motivacije najboljših kadrov.

"V Sloveniji se že nekako zadnjih 10 let pogovarjamo o tem, da bi uredili tudi to področje motivacije. In ta nov predlog zakona urejuje odlog plačila davkov in prispevkov na čas, ko se delnica proda ali ko se delež proda. Mislim, da je to prvi korak v tej nujno potrebni smeri k ureditvi tega področja," je dejal v odzivu, ki ga je na omrežju X objavilo ministrstvo za finance. Knez je dodal, da bi podobna obravnava morala biti na voljo tudi ostalim podjetjem, saj si tovrstnega nagrajevanja zaposlenih ne želijo samo zagonska podjetja.

V OZS medtem nasprotujejo dodatnim obremenitvam, npr. zvišanju trošarin na posamezne alkoholne in sladke pijače. Prav tako so proti izstavljanju računov na avtomatih, saj je to dodatna birokracija in v nasprotju z zahtevo obrtnikov po debirokratizaciji gospodarstva. "Želimo pa si, da bi znižana stopnja DDV, kot je to v primeru avtomatov za kavo, veljala tudi za napitke v gostinskih obratih," so povedali.

V OZS so ob tem zaskrbljeni nad napovedanimi dodatnimi administrativnimi bremeni, kot npr. obvezno posredovanje evidenc DDV.

V Trgovinski zbornici Slovenije so razočarani, ker prvi paket davčnih sprememb ne sledi njihovim pričakovanjem o debirokratizaciji, razbremenitvi gospodarstva iz naslova stroškov dela in zagotovitvi konkurenčnega poslovnega okolja za podjetja.

Zbornico so še posebej negativno presenetile predvidene spremembe na področju prodajnih avtomatov. Avtomati za prodajo blaga namreč zdaj ne izdajajo računov, imajo pa zato vsa podjetja obveznost popisovanja začetnih in končnih zalog, pojasnjujejo v zbornici in dodajajo, da je takšna izjema skladna z zakonodajo EU, zato je odločitev o nujnosti izstavljanja računov za blago po njihovem težko razumeti. "Vse pretekle investicije trgovcev v nakup ustrezne opreme so po našem prepričanju na ta način praktično vržene proč," so dodali.

Da gre pri predlogu davčnih sprememb zgolj za manjše kozmetične popravke, pa meni glavni izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Mitja Gorenšček. "To je daleč od tega, kar smo pričakovali. Naš poudarek je bil predvsem na razbremenitvi plač zaposlenih, kar ti predlogi ne naslavljajo," je dejal. Spomnil je, da je zbornica predlaga tudi svojo mini davčno reformo, ki jo na ministrstvu po njegovih besedah očitno niso upoštevali.

"Vse kaže, da se s kako konkretno davčno reformo v mandatu te vlade ne bomo ukvarjali," je bil kritičen Gorenšček.

Ministrstvo za finance je danes predstavilo predlog prvega paketa davčnih sprememb, s katerim želijo odgovoriti na nekatere razvojne izzive gospodarstva, kot sta dvig dodane vrednosti in produktivnosti, obenem pa odpraviti nekatere pomanjkljivosti sistema. Predlog novega paketa predlogov sprememb, tudi na področju razbremenitve dela in obdavčitve presežnega premoženja, napovedujejo do konca leta.

 

VIR: STA

Preberite tudi
VIZIONAR ŽE V ARHIVU

O viziji toplotnih črpalk, združevanju mladih obrtnikov in podjetnikov ter suhomontažni gradnji

V aktualni oddaji Vizionar – obrtnik in podjetnik smo obiskali podjetje Kronoterm iz Gomilskega. Vizionarska zgodba družinskega podjetja Kronoterm sega v leto 1976, ko je Rudi Kronovšek razvil prvo sanitarno toplotno črpalko. Danes je njegovo podjetje vodilno v proizvodnji toplotnih črpalk v Sloveniji in med desetimi največjimi v Evropi. Lani so ustvarili 36 milijonov evrov prihodkov, ves dobiček pa namenjajo za razvoj, saj so prepričani, da ima ogrevanje s toplotnimi črpalkami v prihodnosti še veliko potenciala. V studiu smo gostili Lea Andolška, predsednika Kluba mladih podjetnikov v Novem mestu, ki nam je predstavil svež veter in novo energijo, ki ju območne obrtno-podjetniške zbornice prinašajo mladi združeni v klube mladih obrtnikov in podjetnikov. Prvega so leta 2018 ustanovili na Ajdovskem, danes pa se klubi že vse bolj povezujejo tudi med seboj, saj se mladi namreč zavedajo, kako pomembni so mreženje, izmenjava dobrih praks in tudi medsebojna podpora. Svoj sanjski poklic so nam tokrat predstavili izvajalci suhomontažne gradnje, ki se ukvarjajo z zaključnimi deli v gradbeništvu in tudi sanacijo objektov. Biti morajo prilagodljivi in iznajdljivi, saj se delovne razmere razlikujejo glede na gradnjo objekta. Gre za najmlajšega med vsemi gradbenimi poklici, ki pa se hitro razvija. Dvajset dijakov, vpisanih na Srednjo šolo za gradbeništvo in varovanje okolja, pa ne bo imelo težav z iskanjem zaposlitve, saj delavcev s tem poklicem zelo primanjkuje.
10. 06. 2024