Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
POPLAVE

Izdane prve odločbe za poplave in izplačana pomoč za škodo v neurjih

30. 05. 2024
Avtor: Anton Šijanec
POPLAVE

Gospodarsko ministrstvo je izdalo prvi paket odločb 32 prizadetim podjetjem v lanskoletnih avgustovskih poplavah, s čimer jim priznava povrnitev škode v znesku skoraj 37 milijonov evrov. Poleg tega je ministrstvo 28 oškodovancem izplačalo sredstva za odpravo posledic škode v gospodarstvu po lanskoletnih naravnih nesrečah maja in julija.

Prve odločbe podjetjem za izplačilo pomoči

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je začelo izdajati odločbe za izplačilo pomoči prizadetim gospodarskim subjektom v lanskoletnih avgustovskih poplavah. Izdalo je prvi paket odločb 32 prizadetim podjetjem, s čimer jim priznava povrnitev škode v znesku skoraj 37 milijonov evrov, od česar so že prejeli dobrih 12 milijonov predplačil lani jeseni. Prejšnji teden pa je gospodarsko ministrstvo 28 oškodovancem izplačalo sredstva za odpravo posledic škode v gospodarstvu po lanskoletnih naravnih nesrečah 14. – 23. maja, 12. – 13. julija in 17. – 25. julija, in sicer v znesku dobrih 733.996 evrov.

Skoraj 70 milijonov evrov škode v 32 podjetjih

V letu 2023 je bilo kar pet naravnih nesreč, ki so povzročile škodo v gospodarstvu. Ministrstvo je danes izdalo prvi paket odločb prizadetim gospodarskim subjektom za izplačilo pomoči za odpravo posledic škode v gospodarstvu po katastrofalnih avgustovskih poplavah. Odločbo je prejelo 32 prizadetih podjetij, ki jim je bila priznana škoda v skupnem znesku 69.042.392,13 evrov. Podjetjem je bilo odobreno povračilo škode v skupni višini 36.908.522,89 evrov. Izplačana jim bodo sredstva v višini 24.731.186,55, saj so 10 % vrednosti škode v skupni višini 12.177.336,34 evrov že prejela v obliki predplačil, ki so bila izplačana konec lanskega leta.

Izplačila tudi za neurja maja in julija

Prejšnji teden pa je ministrstvo izvedlo izplačila pomoči tudi za škodo v gospodarstvu v lanskoletnih majskih in julijskih neurjih, in sicer:

  • maja 2024 je izplačilo v skupnem znesku 88.063 evrov prejelo 12 oškodovancev, ki so utrpeli škodo v naravni nesreči med 14. in 23. majem 2023;
  • maja 2024 je izplačilo prejelo 6 oškodovancev v skupnem znesku 355.412,98 evrov za škodo v naravni nesreči med 12. in 13. julijem 2023;
  • maja 2024 pa je izplačilo prejelo 10 oškodovancev v skupnem znesku dobrih 290.520 evrov, ki so utrpeli škodo v gospodarstvu med 17. in 25. julijem 2023.

Izplačila so prejeli oškodovanci, ki so izpolnjevali vse pogoje ter so ministrstvu predložili vlogo in ustrezna dokazila.

 

Ukrepi za pomoč gospodarstvu za odpravo posledic škode v poplavah >>>

 

 

 

Vir: MGTŠ

 

Preberite tudi
VIZIONAR ŽE V ARHIVU

O viziji toplotnih črpalk, združevanju mladih obrtnikov in podjetnikov ter suhomontažni gradnji

V aktualni oddaji Vizionar – obrtnik in podjetnik smo obiskali podjetje Kronoterm iz Gomilskega. Vizionarska zgodba družinskega podjetja Kronoterm sega v leto 1976, ko je Rudi Kronovšek razvil prvo sanitarno toplotno črpalko. Danes je njegovo podjetje vodilno v proizvodnji toplotnih črpalk v Sloveniji in med desetimi največjimi v Evropi. Lani so ustvarili 36 milijonov evrov prihodkov, ves dobiček pa namenjajo za razvoj, saj so prepričani, da ima ogrevanje s toplotnimi črpalkami v prihodnosti še veliko potenciala. V studiu smo gostili Lea Andolška, predsednika Kluba mladih podjetnikov v Novem mestu, ki nam je predstavil svež veter in novo energijo, ki ju območne obrtno-podjetniške zbornice prinašajo mladi združeni v klube mladih obrtnikov in podjetnikov. Prvega so leta 2018 ustanovili na Ajdovskem, danes pa se klubi že vse bolj povezujejo tudi med seboj, saj se mladi namreč zavedajo, kako pomembni so mreženje, izmenjava dobrih praks in tudi medsebojna podpora. Svoj sanjski poklic so nam tokrat predstavili izvajalci suhomontažne gradnje, ki se ukvarjajo z zaključnimi deli v gradbeništvu in tudi sanacijo objektov. Biti morajo prilagodljivi in iznajdljivi, saj se delovne razmere razlikujejo glede na gradnjo objekta. Gre za najmlajšega med vsemi gradbenimi poklici, ki pa se hitro razvija. Dvajset dijakov, vpisanih na Srednjo šolo za gradbeništvo in varovanje okolja, pa ne bo imelo težav z iskanjem zaposlitve, saj delavcev s tem poklicem zelo primanjkuje.
10. 06. 2024