
Michelinovi kuharji prihajajo v Slovenijo
Avtor: Mira Črešnar
Spoznajte skrivnosti Michelinovih kuharjev, ki bodo zaznamovali letošnje, že 10. Strokovno srečanje gostincev, ki ga bo 21. novembra v Grand Hotelu Bernardin v Portorožu organizirala Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS. Emanuele Scarello, Lorenzo Cogo, Andrea Canton, Vincenzo Guarino in Fausto Arrighi. To je le nekaj zvenečih imen Michelinovih kuharjev, ki bodo nastopili in kuhali na letošnjem srečanju gostincev.
Ob 13. uri bodo na novinarski konferenci z naslovom »Skrivnosti Michelinovih kuharjev - Čas je za korak naprej«, predstavili aktualne probleme v gostinstvu in turizmu, Emanuele Scarello kuhar in lastnik Agli Amici, ki ima dve Michelinovi zvezdici, pa bo spregovoril o pomenu Michelinovih zvezdic in kakovosti, ki jih prinašajo v kulinarično ponudbo celotne dežele.
Ob 14. uri pa se bodo na okrogli mizi »Skrivnosti Michelinovih kuharjev« predstavili Fausto Arrighi (bivši direktor Michelinovega vodiča za Italijo), Emanuele Scarello (Agli Amici), Lorenzo Cogo (El Coq), Andrea Canton (La Primula), Vincenzo Guarino (Il Pievano), pridružila se jim bosta tudi Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu, Zemono) in Filip Matjaž (Gostilna Tomi). Zvečer bo mogoče njihove kuharske umetnine pokusiti na večerji v Gostilni Tomi, kjer se jim bo v kuhinji pridružil še hišni kuhar Mišo Jović.
Če prepoznavamo turizem kot perspektivno panogo z največjo rastjo, želimo razvijati 5-zvezdični turizem oziroma 5* doživetja, potem moramo vsekakor poskrbeti tudi za temu primerno kulinariko. Ni nujno, da bo vsaka gostilna "michelinova", bo pa vsaka zvezdica v regiji prinesla prepoznavnost, višjo dodano vrednost in tako tudi vaški gostilni z avtohtono, preprosto ponudbo dvignila vrednost. V sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS želijo zato širšemu krogu gostincev predstaviti pomen Michelinovih zvezdic in kakovosti, ki jih prinašajo v kulinarično ponudbo celotne dežele. Gre za prvo tovrstno predstavitev v Sloveniji, na kateri bodo udeleženci lahko spoznali vidne predstavnike Michelinove kulinarike in obenem okušali njihove jedi. Svoje pogled na slovenske zvezdice v kulinariki pa bosta predstavila tudi Tomaž Kavčič in mlad, obetaven Filip Matjaž.
Ob vse večjem pomenu socialnih medijev in njihovem vplivu na potencialne goste bo za marsikoga zanimivo tudi predavanje z naslovom »TripAdvisor in digitalni marketing za gostilne in restavracije«, ki ga bo predstavila znana strokovnjakinja na področju trženja Rajka Lunić. Prvi del srečanja bodo zaključili kratki nasveti za uporabo zelišč in začimb v gostinstvu. V glavnem odmoru bodo udeleženci lahko okušali in si ogledali predstavitve pokroviteljev in razstavljavcev. Predavanje Tomaža Bernika iz ZDOPS bo nosilo naslov »Kje iskati delavce in kako jih zaposliti«.
Že na predvečer srečanja, 20. Novembra, se lahko udeležite zanimive večerje s strokovnim izobraževanjem na temo »Užitna divja hrana Slovenije«, ki bo v Gostilni Tomi. Vodila jo bosta predavatelj Dario Cortese in kuhar Marko Pavčnik (Grad Tabor, Laško).
Popoldan bo potekala slovesna podelitev nagrad za kakovost gostinske ponudbe in jubileje v poslovanju, ki jih podeljuje Sekcija za gostinstvo in turizem. Udeleženci bodo zaključili druženje na Michelinovi večerji v Gostilni Tomi (število mest je omejeno).
PROGRAM:
Ponedeljek, 20. 11. 2017
18.30 Gostilna TOMI, Portorož
Predavanje in večerja z naslovom »Užitna divja hrana Slovenije«
Vodila ga bosta predavatelj Dario Cortese in kuhar Marko Pavčnik (Grad Tabor, Laško). Vina: Bordon, Dekani in Steras, Šared nad Izolo
Torek, 21. 11. 2017 – Grand Hotel Bernardin, Obala 2, 6320 Portorož
8.30 - 9.30 Registracija udeležencev
9.30 - 10.00 Pozdrav udeležencem
Branko Meh, predsednik OZS
Mate Matjaž, predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS
10.00 - 10.30 Aktualno
10.00 – 10.20 Aktualne aktivnosti sekcije
Mate Matjaž, predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS
10.20 – 10.30 Novosti na področju trga dela in socialne varnosti
Drago Delalut, podpredsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS
10.30 - 11.00 Kje iskati delavce in kako jih zaposliti
Tomaž Bernik, ZDOPS
11.00 - 11.20 Odmor in druženje s pokrovitelji in razstavljavci
11.20 - 12.00 TripAdvisor in digitalni marketing za gostilne in restavracije
Rajka Lunić, univ. dipl. kom., Marketing, DDForce
12.00 – 12.15 Uporaba zelišč in začimb v gostinstvu
Društvo zeliščarjev Maribor
12.15 - 12.30 Novosti digitalizacije s pomočjo Telekoma Slovenije
Uroš Dolinšek, Poslovni segment, Marketing
12.30 - 14.00 Odmor za kosilo in druženje s pokrovitelji in razstavljavci srečanja
13:00 - 14.00 Novinarska konferenca
Sodelujoči:
- Branko Meh, predsednik OZS
Mate Matjaž, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS
(Aktualno iz sekcije – pomanjkanje ustreznega kadra, predlog OZS za nedeljsko delo, praznike in nadure, preveč obremenitev)
- Drago Delalut, podpredsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS
(Aktualno na področju trga dela in socialne varnosti )
- Emanuele Scarello kuhar in lastnik Agli Amici, dve Michelinovi zvezdici
Pomen Michelinovih zvezdic in kakovosti, ki jih prinašajo v kulinarično ponudbo celotne dežele.
14.00 - 16.30 Okrogla miza Michelinovih kuharjev s Tomažem Kavčičem ter Filipom Matjažem
Fausto Arrighi (bivši direktor Michelinovega vodiča za Italijo),
Emanuele Scarello (Agli Amici), dve Michelinovi zvezdici
Lorenzo Cogo (El Coq), ena Michelinova zvezdica
Andrea Canton (La Primula), ena Michelinova zvezdica
Vincenzo Guarino (Il Pievano), ena Michelinova zvezdica
Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu, Zemono)
Filip Matjaž (Gostilna Tomi)
16.30 - 17.30 Odmor: Druženje s pokrovitelji in razstavljavci srečanja
17.30 - 18.50 Podelitev priznanj za kakovost gostinske ponudbe in jubileje v
poslovanju
ob 20.00 uri Gostilna TOMI, Portorož, Večerja z Michelinovimi kuharji
Vina: VinaKoper, Puklavec Family Wines d.o.o
Emanuele Scarello, Agli amici (dve Michelinovi zvezdici), Lorenzo Cogo, El Coq (ena Michelinova zvezdica), Vincenzo Guarino, il Pievano (ena Michelinova zvezdica), Tomaž Kavčič, Gostilna pri Lojzetu, Zemono ter Filip Matjaž in Mišo Jović iz Gostilne Tomi.