Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
OCENJEVANJE ŠKODE

Ministrstvo začenja z oceno škode v gospodarstvu

16. 08. 2023
Avtor: Mira Črešnar
OCENJEVANJE ŠKODE

 

Gospodarsko ministrstvo bo danes začelo ocenjevati škodo, ki je nastala v gospodarstvu po nedavnih ujmah, je danes povedal minister Matjaž Han. Med ukrepi za pomoč predvidevajo tudi moratorij na kredite in hitrejše zaposlovanje tujcev. Znižali bodo tudi pogoj, po katerem bodo do pomoči upravičeni samozaposleni. Rok za oddajo ocene škode podjetij bo 1. september 2023.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han se je danes skupaj z ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Mescem ter predstavniki ministrstva za finance srečal s predstavniki obrtno-podjetniške, gospodarske, trgovinske in turistično-gostinske zbornice ter Civilne zaščite glede blaženja posledic obsežnih poplav, ki so v začetku meseca prizadele državo.

Sestanka sta se udeležila tudi predsednik OZS Blaž Cvar in direktor OZS Danijel Lamperger. Poudarila sta, da je potrebno delavcem na čakanju na delo zagotoviti 100-odstotno nadomestilo, ki ga mora v celoti kriti država. Predlog OZS je tudi, da morajo biti predplačila za škodo višja od 10 odstotkov ocenjene škode.

"Na gospodarskem ministrstvu bomo od danes naprej začeli ocenjevati škodo v gospodarstvu, ki je nastala na strojih, opremi, zalogi in predvsem zaradi izpada dohodka," je v izjavi po srečanju pojasnil Han. Po dogovoru z gospodarstveniki računajo, da bodo škodo popisali do 1. septembra. Do tega dne imajo podjetniki čas, da na podlagi posebnega obrazca izdelajo oceno škode, ministrstvo pa bo nato pripravilo sklep za sprejem na vladi, čemur bo sledil začetek izplačevanja odškodnin.

Na podlagi zbranih podatkov bo ministrstvo pripravilo oceno škode in program odprave posledic škode v gospodarstvu, po katerem bodo lahko oškodovana podjetja prejela pomoč.

Trenutno velja, da bo ministrstvo v obliki predplačil sofinanciralo do deset odstotkov škode, ki je nastala na strojih, prometu in zalogah. Zbornice so sicer prosile, da bi se ta delež zvišal. Za koliko bi se lahko, Han ni želel ugibati, saj je to po njegovih besedah stvar pogovorov na vladi.

Ta predplačila pomoči se bodo upoštevala pri naknadnem izplačilu dodeljenih sredstev v okviru programa odprave posledic škode v gospodarstvu. Kot so pojasnili na gospodarskem ministrstvu, bodo v skladu s slednjim oškodovana podjetja prejela pomoč v višini do 60 odstotkov, če so imela škodo, ki je upravičena do pomoči, zavarovano. V nasprotnem primeru je povračilo do 50-odstotno. Izplačilo zavarovalnine se odšteje pri izračunu višine dodeljenih sredstev.

Kot je še poudaril Han, bo medtem ministrstvo za obrambo ocenjevalo škodo, ki je nastala na infrastrukturi, torej na objektih. Iz gospodarstva bodo morali tako sporočiti tudi to škodo.

Na srečanju so se pogovarjali tudi o pomoči samozaposlenim, kmetom in kulturnim delavcem. Kot je dejal minister, so ugotovili napako v sprejeti noveli zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki jo bodo zato spremenili.

V skladu s trenutnim zakonom so do pomoči upravičeni tisti samozaposleni, katerih prihodki bodo letos zaradi poplav v primerjavi z lanskim letom upadli za najmanj 50 odstotkov. Glede na to, da se upošteva izpad na letni ravni in da so do konca leta samo še štirje meseci, bodo višino izpada znižali na 20 odstotkov, je povedal Han.

Na gospodarskem ministrstvu bodo vladi predlagali tudi ukrep, ki ga je prvotno predlagala Banka Slovenije, in sicer moratorij za kredite, ki so jih podjetja najela pred nedavno ujmo. Ministrstvo razmišlja tudi o možnosti zavarovanja predplačil, če podjetja ne morejo dobiti bančne garancije.

Han je obenem izrazil željo, da bi bila posojila SID banke in Slovenskega podjetniškega sklada za zagotavljanje likvidnosti za prizadeta podjetja na voljo že septembra.

Prizadevali si bodo, da bodo posojila čim bolj ugodna, a je to stvar regulatorjev, v tem primeru finančnega ministrstva, Banke Slovenije in komercialnih bank, je poudaril minister. "Upam, da bomo šli čim bolj na roke gospodarstvu in tudi fizičnim osebam, ker jaz moratorija ne bi sprejemal samo za gospodarstvo, ampak tudi za fizične osebe," je povedal Han.

Ministrstvo bo v nadaljevanju v skladu s finančnimi možnostmi obenem preučilo možnost izvedbe javnega razpisa za nabavo novih strojev in opreme ter drugih investicij, ki bodo omogočile obnovo oz. nadaljnji razvoj tako gospodarstva kot turizma na prizadetih območjih.

Skupaj z ministrstvom za delo so se dogovorili tudi, da bodo pospešili postopke zaposlovanja tujcev, pri čemer bo pripravljen obsežen seznam poklicev, kot so krovci, montažerji, inženirji. "Zavod za zaposlovanje bo v roku desetih dni dal dovoljenje, potem pa bodo imele upravne enote tri mesece časa za izdajo vse potrebne dokumentacije, tako da bomo nekaj delovne sile dobili tudi na tak način," je povedal Han. Kot je dodal, bodo spremembe tudi pri upokojencih in študentih, a bodo te podrobneje predstavili naknadno na ministrstvu za delo.

Na sestanku so se dogovorili tudi, kako bo potekalo subvencioniranje čakanja na delo in nezmožnost opravljanja dela zaradi višje sile. Minister Mesec je na sestanku pojasnil, da se je treba prijaviti do 28. avgusta in od tega dne bo ukrep veljal retroaktivno.

Kdaj točno bi lahko podjetja prejela prvo pomoč, Han ni želel ugibati. Prizadevali si bodo, da bo do izplačil prišlo čim prej po koncu zbiranja ocen škode.

 

vir: STA

Preberite tudi