Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

MOS v pol stoletja še večji, boljši, modernejši

12. 09. 2017
Avtor: Mira Črešnar
Danes je svoja vrata odprl jubilejni 50. Mednarodni sejem obrti in podjetnosti, ki se je iz majhnega obrtnega sejma razvil v pomemben obrtni sejem mednarodnih razsežnosti. Obrtniki so bili pobudniki in organizatorji prvega sejma pred natanko 50 leti in tako še danes ostaja Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) pomemben partner MOS. Sejem bo odprt še do nedelje, 17. septembra, zbornični sistem pa se skupaj partnerji že tradicionalno predstavlja v dvorani L1. 


Predsednik OZS Branko Meh je v svojem govoru na otvoritvi sejma poudaril, da je MOS prav gotovo najpomembnejši sejem za mnoge obrtnike in podjetnike, kar dokazuje tudi naraščajoče število razstavljavcev iz njihovih vrst na sejmu. Izrazil je zadovoljstvo nad tem, da se krepi izvoz, povečuje domača potrošnja, a je razočaran nad tem, da vlada vsako leto uresniči le peščico zahtev obrtnikov: »Malo gospodarstvo predstavlja 99 odstotkov celotnega gospodarstva, pričakoval bi, da bodo ideje bolje slišane in uslišane. Zamislite si, kakšen preboj bi dosegli, če bi jih uresničili vsaj polovico.« In četudi imamo visoko gospodarsko aktivnost v državi, nas po drugi strani še vedno pestijo številni problem. Tudi pomanjkanje obrtnega kadra na primer, na katerega je letos vnovič opozoril: »Mladih, ki bi se odločili za obrtne poklice, je malo, zato pozdravljamo ponovno uvedbo vajeništva. Pričakovali smo, da bomo z vajeništvom končno dobili usposobljen kader, ga izučili in kasneje tudi zaposlili. Zato smo še toliko bolj razočarani, da v tem šolskem letu ni bilo velikega zanimanja mladih za vajeništvo. Ta trenutek imamo v celi Sloveniji zgolj 53 vajencev!« Vse odločevalce na resornem ministrstvu je pozval, da v prihodnjem letu namenijo več sredstev promociji vajeništva. Zbornica, ki že vrsto let promovira obrtne poklice tudi na letošnjem MOS vabi na Ulico obrti ter v vajeniško pisarno, kjer bodo obiskovalci dobili vse potrebne informacije o vajeništvu.


Sejem MOS je v polstoletni zgodovini doživel številne spremembe in se uspešno prilagajal trenutnim aktualnim potrebam na področju gospodarstva. Od prvega srečanja obrtnikov na Dobrni je postal eden najpomembnejših gospodarskih sejemskih dogodkov v Sloveniji in širše. Svoj pomen že več let utrjuje tudi zunaj meja naše države. Še posebej letos, ko je Hrvaška prva država partnerica v zgodovini MOS-a. Naša južna soseda se bo vse dni sejma v dvorani H predstavljala s svojimi podjetji, zbornico, državnimi institucijami in županijami.Predsednik slovenske vlade dr. Miro Cerar je v otvoritvenem nagovoru še dejal, da je država pomemben dejavnik vsake družbe, tako pri uspehih kot neuspehih gospodarstva ter poudaril, da potrebuje trdne in dolgoročne temelje, za kar se vlada po njegovih besedah trudi vsak dan.Izpostavil je, da mora iti Slovenija v korak s časom tudi pri modernizaciji in digitalizaciji, a s človeškim obrazom, za kar pa bo, kot pravi, potrebno sodelovanje. Cerar je v nagovoru izrazil zadovoljstvo, da je prav Hrvaška letos država partnerica sejma MOS. Sodelovanje s Hrvaško je na gospodarskem, turističnem in še nekaterih drugih področjih ocenil kot odlično. »Na nekaterih področjih je prav dobro, ponekod pa nam zmanjkuje zaupanja. Premalo je zaupanja, da bi dokončali še tiste skupne projekte ali zadeve, ki so pomembni, kot je denimo vprašanje meja in tako naprej, za katere je v veliko meri odgovorna politika. Potrudil se bom in vlada, ki jo vodim, da bomo sodelovanje povsod, kjer je dobro, to še spodbujali. Kjer nam manjka zaupanja za boljše sodelovanje, pa se bomo zavzemali za to, da ga okrepimo in da bomo dosegli sinergijo, ki nas bo peljala skupaj še bolj odločno naprej,« je povedal Cerar.


Zadovoljstvo ob letošnjem partnerstvu na MOS-u je na današnjem odprtju sejma izrazila tudi podpredsednica Vlade Republike Hrvaške in ministrica za gospodarstvo, podjetništvo in obrt, dr. Martina Dalić. V nagovoru je organizatorjem čestitala za pomemben jubilej in izpostavila, da je bilo sodelovanje na gospodarskem področju med državama od nekdaj dobro. Ob tem je izpostavila tudi nezanemarljivo dejstvo, da tudi ljudi na obeh straneh meje od nekdaj vežejo močne, zgodovinske vezi. »Slovenija in Hrvaška sta pomemben gospodarski in trgovinski partner, zadnja leta se krepijo tudi slovenske naložbe na Hrvaškem in obratno, Slovenija pa je za Hrvaško pomembna tudi na področju turizma,« je povedala Dalićeva in dodala, da verjame, da bo MOS ponudil nove priložnosti za sodelovanje na različnih gospodarskih in turističnih področjih, kljub številnim odprtim političnim vprašanjem, ki jih še imata Slovenija in Hrvaška.

Na ogled Knežjega mesta in njegovih zgodovinskih znamenitosti pa je v času MOS-a zbrane na današnjem odprtju ter vse razstavljavce in obiskovalce povabil Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje. Izpostavil je, da je sejem v vseh letih pomemben generator gospodarskega razvoja, ne samo v Celju in regiji, ampak tudi širše. »Sejem prispeva tudi k prepoznavnosti mesta Celje. Gre za največji poslovni dogodek v tem delu Evrope,« je dejal Šrot. Zlasti ga veseli  pester obsejemski program, ki kot pravi, vsako leto obogati sejemsko dogajanje. Vsem obrtnikom, podjetnikom, razstavljavcem in organizatorjem, je kot ostali govorci, zaželel uspešne sejemske dni, veliko novih priložnosti in da bi se v Celju počutili dobro.

Preberite tudi