Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Na slovensko-hrvaškem poslovnem forumu o pomenu sodelovanja med državama

13. 09. 2017
Avtor: Mira Črešnar

»Sosedje smo, uspeh gospodarstva obeh držav je povezan z uspehom gospodarstva vsake posamezne države. Gospodarska rast je naš skupni cilj,« je na današnjem Slovensko-hrvaškem poslovnem forumu na 50. MOS dejala podpredsednica hrvaške vlade in ministrica gospodarstva, podjetništva in obrti dr. Martina Dalić. »Obrtniki in podjetniki se ne spoznamo toliko na politiko, spoznamo se pa na delo, na svoje storitve in s tem bomo tudi nadaljevali. Politiki nam velikokrat zagrenijo življenje, zato želimo, da politiki na obeh straneh predvidijo, da potrebujemo takšno politiko, ki bo dobra za državljane na obeh straneh,« pa je na forumu med drugim poudaril predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je na forumu – pripravili so ga Območna obrtno-podjetniška zbornica Krško, SLO – CRO Poslovni klub, Veleposlaništvo RS v Zagrebu, Celjski sejem ter številni partnerji -, uvodoma izrazil veselje, da je Hrvaška letos partnerica sejmu in da se gospodarski odnosi iz leta v leto krepijo. Hrvaška v slovenskem gospodarstvu pomeni četrtega največjega trgovinskega partnerja, je soseda, kamor je slovensko gospodarsko največ vlagalo, izjemno rastejo hrvaške investicije v Sloveniji. 

»Tudi številke v letošnjih prvih sedmih mesecih so fantastične, blagovna menjava je za 14 odstotkov višja kot prej. Vse to je temelj, iz katerega moramo izhajati in nadgraditi odnose naprej.« Počivalšek je ponosen tudi na turistično sodelovanje med državama: »Lani smo zabeležili kar 350.000 nočitev hrvaških gostov v Sloveniji.« Dodal je še, da sta se državi že pred leti dogovorili za skupen nastop na bolj oddaljenih trgih, to je na Japonskem, v Južni Koreji, na Kitajskem.Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh ocenjuje, da je gospodarsko sodelovanje med obema državama v vzponu in da je preraslo v prijateljstvo: »Pomembno je, da se povezujemo tudi s Hrvaško ne le z Avstrijo; na področju gospodarstva je tu še veliko potenciala. Sedaj, ko bo Hrvaška dobila evropska sredstva za energetsko sanacijo, je to tudi velika priložnost za nas obrtnike in podjetnike, da stopimo na hrvaški trg, da tam ponudimo storitve. Po drugi strani je prav, da obrtnikom ponudimo delo na naši strani.« Forum se mu zdi izredno pomemben, saj si želi še boljšega sodelovanja med obrtniki in podjetniki iz obeh držav.Da se politika ne bi mešala v gospodarstvo, si želijo tudi Hrvati.

 »Sosedje smo, uspeh gospodarstva obeh držav je povezan z uspehom gospodarstva vsake posamezne države. Gospodarska rast je naš skupni cilj. Gospodarsko sodelovanje poteka tudi v kontekstu odprtih političnih vprašanj med državama. Ta vprašanja bomo morali reševati z medosebnimi, bilateralnimi dogovori,« pravi podpredsednica hrvaške vlade in ministrica gospodarstva, podjetništva in obrti dr. Martina Dalić. Poudarila je, da sodelovanja ni treba izkoriščati za kakršnekoli politične bitke: »Poslušati moramo glas obrtnikov in pomembno je, da se naši gospodarski odnosi nadaljujejo. Upam, da bomo v prihodnjih dneh napravili nekaj dobrih medsebojnih dogovorov.«Skupni dogovori med hrvaškimi in slovenskimi gospodarstveniki pred petdesetimi leti so pravzaprav razlog, da se je sejem sploh začel, je poudaril predsednik Hrvaške obrtne zbornice Dragutin Ranogajec: »Štejem si v čast, da je Hrvaška partner tega sejma. Povezujejo nas dobri gospodarski in prijateljski odnosi, še posebej z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije. Pomagamo drug drugemu. To kaže na sodelovanje: ne poznamo meje, ne delimo se in verjamem, da bo na tak način ravnala tudi politika. Naš interes je isti, to je nov kakovostni izdelek, storitev, ki bi jo lahko skupaj ponudili tudi na tretjih trgih.«

V okviru foruma so danes obravnavali dve pomembni področji, ki bi lahko medsebojno sodelovanje še okrepili: to je področje energetske učinkovitosti, pa tudi področje gospodarjenja z odpadki. Število investicij ter število zaposlenih na področju energetike, vodovoda in gospodarjenja z odpadnimi vodami in ravnanja z odpadki v obeh državah iz leta v leto narašča.

Preberite tudi