Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
OMEJEVANJE KAJENJA

Novela zakona za zmanjšanje škodljivih posledic rabe tobaka

22. 03. 2023
Avtor: Anton Šijanec
OMEJEVANJE KAJENJA
Ministrstvo za zdravje je skupaj s številnimi strokovnjaki predstavilo ključne spremembe v predlagani noveli Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki prinaša uskladitev nacionalne zakonodaje s pravnim redom Evropske Unije, poleg tega pa v slovenski pravni red prenaša tudi najnovejšo in strožjo evropsko direktivo glede ogrevanih tobačnih izdelkov.

 

Predstavitve ključnih govorcev

 

“Novela med drugim predlaga prepoved arom v elektronskih cigaretah in aromatičnih snovi za ogrevane tobačne izdelke, opredeljuje splošna, informativna in slikovna zdravstvena opozorila za ogrevane tobačne izdelke ter enači obravnavo elektronskih cigaret in tekočin/polnil z nikotinom in brez nikotina. Prepoveduje tudi uvoz iz tretjih držav in prodajo tobačnih in povezanih izdelkov posameznikom in postopoma uvaja  tudi prepoved kadilnic,” je uvodoma razložila Vesna Marinko, Vodja Sektorja za krepitev zdravja in preprečevanje odvisnosti na Ministrstvu za zdravje in dodala: "Zaščititi želimo zdravje otrok in mladostnikov in vseh drugih uporabnikov, ki vdihavajo škodljive snovi v aerosolu elektronskih cigaret."

V Sloveniji se odstotek kadilcev med odraslimi in mladostniki znižuje, kar je odraz uvajanja učinkovitih ukrepov nadzora nad tobakom in izvajanja preventivnih programov. "Odstotki uporabnikov novih tobačnih in nikotinskih izdelkov, med katere uvrščamo elektronske cigarete, ogrevane tobačne izdelke in nikotinske vrečke, pa naraščajo, po njih posegajo v višjem odstotku mladostniki kot odrasli. V letu 2012 beležimo med odraslimi približno 1 odstotek uporabnikov elektronskih cigaret, med dijaki 2. letnikov srednjih šol  pa kar 11 odstotkov,” je na srečanju povedala Helena Koprivnikar iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Zaradi škodljivih učinkov nikotina na razvoj možganov, je zaskrbljujoča predvsem uporaba novih tobačnih in nikotinskih izdelkov med mladostniki. Dolgoročni škodljivi učinki na zdravje še niso dokazani, akutno pa naj bi kajenje elektronskih cigaret povzročilo nespecifično klinično sliko, za katero je značilna kombinacija simptomov dihal (bolečina v prsih, kašelj, dispneja, hemoptize), prebavil (bruhanje, bolečina v trebuhu, napenjanje, diareja) in splošnih simptomov (utrujenost, vročina, bolečine v mišicah).

"Kajenje je eden od pomembnih rizičnih faktorjev za razvoj ustnih bolezni, kot so paradontalna bolezen, karies in rak ustne votline. Prav slednji je direktno povezan s kajenjem in je po pojavnosti na 8. mestu v Sloveniji ter 16. na svetu," je razložil Krunoslav Pavlovič iz Zdravniške zbornice Slovenije. 

Novelo tobačnega zakona, poleg NIJZ, v celoti podpirajo tudi Sekcija za primarno pediatrijo Združenja za pediatrijo SZD, v kateri delujejo pediatri in šolski zdravniki v primarnem zdravstvu, nevladne organizacije, članice Slovenskega združenja za kronične nenalezljive bolezni (ZKNB). "Zagotovo je treba pri noveli tobačnega zakona razmišljati širše in v smeri popolne zaščite prebivalcev pred izpostavljenostjo tobačnemu dimu (zlasti otrok, mladostnikov, nekadilcev in kroničnih bolnikov)," je pri tem povedal Miha Lovše, podpredsednik Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo (SZOTK) ter vodja vsebinske mreže »NVO varujejo naše zdravje«.

 

Vir: MZ

 

Preberite tudi
VIZIONAR ŽE V ARHIVU

O viziji toplotnih črpalk, združevanju mladih obrtnikov in podjetnikov ter suhomontažni gradnji

V aktualni oddaji Vizionar – obrtnik in podjetnik smo obiskali podjetje Kronoterm iz Gomilskega. Vizionarska zgodba družinskega podjetja Kronoterm sega v leto 1976, ko je Rudi Kronovšek razvil prvo sanitarno toplotno črpalko. Danes je njegovo podjetje vodilno v proizvodnji toplotnih črpalk v Sloveniji in med desetimi največjimi v Evropi. Lani so ustvarili 36 milijonov evrov prihodkov, ves dobiček pa namenjajo za razvoj, saj so prepričani, da ima ogrevanje s toplotnimi črpalkami v prihodnosti še veliko potenciala. V studiu smo gostili Lea Andolška, predsednika Kluba mladih podjetnikov v Novem mestu, ki nam je predstavil svež veter in novo energijo, ki ju območne obrtno-podjetniške zbornice prinašajo mladi združeni v klube mladih obrtnikov in podjetnikov. Prvega so leta 2018 ustanovili na Ajdovskem, danes pa se klubi že vse bolj povezujejo tudi med seboj, saj se mladi namreč zavedajo, kako pomembni so mreženje, izmenjava dobrih praks in tudi medsebojna podpora. Svoj sanjski poklic so nam tokrat predstavili izvajalci suhomontažne gradnje, ki se ukvarjajo z zaključnimi deli v gradbeništvu in tudi sanacijo objektov. Biti morajo prilagodljivi in iznajdljivi, saj se delovne razmere razlikujejo glede na gradnjo objekta. Gre za najmlajšega med vsemi gradbenimi poklici, ki pa se hitro razvija. Dvajset dijakov, vpisanih na Srednjo šolo za gradbeništvo in varovanje okolja, pa ne bo imelo težav z iskanjem zaposlitve, saj delavcev s tem poklicem zelo primanjkuje.
10. 06. 2024