Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Obrtniki in podjetniki najbolj kritični do popoldancev

29. 08. 2017
Avtor: Mira Črešnar

Obrtniki in podjetniki, člani UO OZS, so bili na današnji seji soglasni, da ne podpirajo predlaganih sprememb na področju normirancev, v smislu nižanja višine normiranih odhodkov in prehoda normiranih espejev v sintetično obdavčitev. Sprememba sistema normirancev po njihovem mnenju vodi v nepotrebno administriranje in večjo davčno negotovost zavezancev. Državni sekretar na Ministrstvu za finance Tilen Božič pa je dejal, da želijo z novim sistemom obdavčitve upoštevati ekonomsko moč zavezanca in narediti sistem pravičnejši. 

 

Po predlogu Ministrstva za finance bi višino normiranih odhodkov znižali s sedanjih 80 na 60 odstotkov, davek pa bi se izračunaval glede na uvrstitev zavezanca v dohodninski razred. Da je čas za spremembo zakonodaje na davčnem področju, je že uvodoma poudaril Tilen Božič, državni sekretar na MF: ”Ne želimo ukiniti, temveč posodobiti obstoječi sistem. Želimo si uvesti sintetično obdavčitev, na ta način bi se upoštevala ekonomska moč zavezanca. Ta pa bi lahko uveljavljal olajšave, ki mu pripadajo. Sistem, kot je bil zastavljen, je predviden za male zavezance, do 50 ali 100 tisoč evrov prometa letno. Dogajalo se je, da so se v tem sistemu znašli zavezanci, ki imajo več sto tisoč evrov prometa. Zato smo želeli najti razumno rešitev, kako to zamejiti. Primarno je bil sistem mišljen za tiste, ki na leto ustvarijo do 50 tisoč evrov prometa in jim ni treba voditi poslovnih knjig.” Če bi se torej za nekatere obdavčitev povečala, pa bi bila večina zavezancev, zlasti pa tisti, ki imajo dohodek prvenstveno iz naslova dejavnosti, ugodneje obdavčena. V to ne bi bili zajeti t.i. popoldanski samostojni podjetniki, "ravno zato, ker ocenjujemo, da je treba upoštevati ekonomsko moč".

 

Predsednik OZS Branko Meh je bil na seji najbolj kritičen do popoldancev, ki po njegovem mnenju prestavljalo nelojalno konkurenco mnogim obrtnikom in podjetnikom. ”Tudi popoldanci bi namreč morali plačevati prispevke in davke, po drugi strani pa omejujemo upokojene obrtnike, ki po upokojitvi ne morejo nadaljevati svoje dejavnosti in hkrati obdržati polne pokojnine,” je bil odločen Meh. V OZS so zato predlagali, da bi upokojenci lahko odprli popoldansko dejavnost ter plačevali prispevke in davke, hkrati pa obdržali celotno pokojnino. Božič je na to odgovoril, da je obstoječa rešitev primerna, a hkrati izrazil pripravljenost preučiti predloge OZS.

 

Da so popoldanski espeji pogosto nelojalna konkurenca, se je strinjal tudi državni svetnik Alojz Kovšca. ”Če ima nekdo zagotovljeno eksistenco, potem mora plačevati v državno blagajno. Potem ne bo treba iskati ministrstvu, kolikšna je ekonomska moč posameznika. To je lov za senco, ker so vedno korak pred vami,” je sekretarju Božiču pojasnil Kovšca in dodal, da so mnogi reveži le na papirju. Franci Vesel, član UO OZS, pa se je na seji spraševal, zakaj spreminjati sistem zaradi zlorab peščice.

 

Na seji so se dotaknili tudi problemov gostincev. Podpredsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Drago Delalut je opozoril na visoke stopnje DDV-ja pri gostincih ter na nelojalno konkurenco pri oddaji sob. ”Ko smo sprejeli davčne blagajne, smo to sprejeli ob predpostavki, da bodo obvezne za vse. Društva in nekatere druge športno-turistične organizacije pa davčnih blagajn še vedno ne uporabljajo in nam predstavljajo nelojalno konkurenco,” je še pojasnil Delalut ter apeliral na državo, da nekaj stori in reši problem.

 

Glede vezane knjige računov je Božič dejal, da bo njena uporaba sčasoma izzvenela. Tam, kjer signala ni in ni mogoča uporaba davčnih blagajn, še iščemo rešitve, da poenostavimo življenje zavezancev.

 

 

Preberite tudi