Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
ODPRTO PISMO

Odprto pismo delodajalskih organizacij

24. 10. 2023
Avtor: Mira Črešnar
ODPRTO PISMO

Delodajalske organizacije, med drugim OZS, so danes predsedniku vlade, ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, predsednici državnega zbora, poslankam in poslancem državnega zbora poslale odprto pismo, ki ga v celoti objavljamo v nadaljevanju.

 

Spoštovani,

predstavniki gospodarstva, združeni v štirinajstih gospodarskih, delodajalskih in kmetijskih organizacijah, želimo jasno izraziti naše skupno razočaranje in nezadovoljstvo nad načinom sprejema novele Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1D) na Vladi RS dne 19.10.2023, kasneje pa še na vladni dopisni seji dne 20.10.2023.

Na sejah Vlade RS je bila sprejeta novela, ki ni bila usklajena s socialnimi partnerji – petimi delodajalskimi organizacijami. Reprezentativne delodajalske organizacije so v izogib kazni s strani Evropske komisije v preteklem tednu kljub izstopu iz Ekonomsko-socialnega sveta vložile vse napore v uskladitev novele, vendar je vladna stran popustila izsiljevanju sindikalne strani in sprejela neusklajeno novelo. In to klub zavezi o soglasju za spremembe v ZDR-1 zapisanem v Nacionalnem reformnem programu 2023 pri poglavju o trg dela.

Sprejeta novela poleg prenosa dveh direktiv, ki sta bila glavni argument za hitenje na strani vlade, uvaja vrsto drugih sprememb, ki niso bile usklajene, nekatere izmed njih pa niti obravnavane v celotnem procesu usklajevanj (koalicijske zaveze, subsidiarna odgovornost v gradbeništvu, dodatne pravice za žrtve nasilja ….). Delodajalci so bili pripravljeni sprejeti uskladitve z direktivama in usklajene kompromisne predloge med vlado in obema socialnima partnerjema.

Predstavniki gospodarstva zato ne pristajamo, da se v Državni zbor posredujejo predlogi novele, ki predhodno niso bili usklajeni med vlado in obema socialnima partnerjema – tako sindikati kot delodajalci. Le ti namreč predvsem za gospodarstvo prinašajo številne nove finančne in administrativne obremenitve.

Pet delodajalskih organizacij je julija 2023 izstopilo iz Ekonomsko-socialnega sveta zaradi kontinuiranega kršenja Pravil o delovanju ESS in izrazite neenakopravne obravnave delodajalske strani v tripartitnem dialogu z vlado in sindikati. Eden izmed ključnih razlogov za izstop je bila neenaka obravnava delodajalcev oziroma odločujoč monolog vlade, skupaj s sindikati, v pogajanjih za novelo Zakona o delovnih razmerjih.

V zadnjih usklajevanjih v minulem tednu za novelo ZDR-1D se je neenaka obravnava delodajalcev in nespoštovanje njihove vloge v socialnem dialogu znova potrdila. Vseh pet reprezentativnih delodajalskih organizacij je že pred odločanjem na vladi opozorilo, da bo sprejem neusklajene novele pomenil dokončni pokop socialnega dialoga.

Vsled navedenemu vseh 14 gospodarskih, delodajalskih in kmetijskih organizacij pozivamo tako vlado kot poslance in poslanke državnega zbora k ponovnemu razmisleku o sprejemu novele ZDR-1 in uskladitve le-te z obema socialnima partnerjema skladno z zavezo o soglasju.

delodajalske organizacije

 

 

S spoštovanjem,

Preberite tudi