Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
SEJA EKONOMSKO-SOCIALNEGA SVETA

Osnutek Nacionalnega reformnega programa in zakonodaja o tujcih

10. 03. 2023
Avtor: Maja Rigač
SEJA EKONOMSKO-SOCIALNEGA SVETA

Člani Ekonomsko-socialnega sveta so se na današnji seji (10. 3. 2023) seznanili z Analizo proizvodnih in prodajnih cen električne energije v RS ter s Poročilom o pripravi mehanizmov v konkurenčnih državah na področju napotovanja delavcev. Poročilo, ki sta ga pripravila ministrstvo za delo in ministrstvo za finance vsebuje primerjalni pregled davčnih olajšav za napotene delavce po državah. Direktor OZS Danijel Lamperger je ponovno opozoril na problematiko čezmejnega opravljanja storitev in poslabšanje konkurenčnosti slovenskih podjetij.

V nadaljevanju so bile člani obravnavali spremembe Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev ter Osnutek Nacionalnega reformnega programa (NRP). Spremembe Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev so bile pripravljene skupaj s spremembami Zakona o tujcih in gredo v smeri odprave nepotrebnih administrativnih ovir.

Člani ESS so pozvali ministrstvo za finance (ki je koordinator za pripravo dokumenta NRP), da ponovno pozove pristojna ministrstva, da v najkrajšem možnem času skliče sestanke in vključi socialne partnerje v nadaljnjo pripravo dokumenta. Nacionalni reformni program in Program stabilnosti morata biti poslana na Evropsko komisijo v sredini aprila.

Preberite tudi