Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Pester program na jubilejnem 50. MOS

06. 09. 2017
Avtor: Mira Črešnar

Na jubilejnem, 50. Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti, ki bo med 12. in 17. septembrom v Celju, se bo tudi letos v dvorani L1 in drugih sejemskih dvoranah na površini več kot 1.000 m² predstavila Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije skupaj s strokovnimi sekcijami, območnimi zbornicami ter domačimi in tujimi partnerji.  Na ulici obrti bodo predstavili obrtne poklice, letošnja novost pa bo vajeniška pisarna, kjer bodo obiskovalcem na voljo vse informacije o vajeništvu. Zanimive bodo tudi okrogle mize in predavanja ter razstava inovacij. Članom OZS so tudi letos na voljo brezplačne vstopnice za prvi sejemski dan, davčni in pravni svetovalci OZS pa bodo od torka do petka nudili brezplačno strokovno pomoč.

»Ponosen sem, da smo bili prav obrtniki pred natanko 50 leti pobudniki in organizatorji prvega obrtnega sejma, ki se je v tem času razvil v edinstven in prepoznaven mednarodni sejem,« je na novinarski konferenci pred sejmom med drugim dejal predsednik OZS Branko Meh.

Sejem ima prvo državo partnerico v zgodovini, Hrvaško, ki zaradi svoje bližine in tudi sicer že dobrega sodelovanja med podjetniki na obeh straneh meje, odpira nove priložnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja. Na 50. MOS se bo predstavilo 1478 razstavljavcev, od tega direktno 883, iz 30 držav.

Dosežki, inovacije in zanimivi dogodki

Na letošnjem sejmu se bo predstavilo kar 11 območnih obrtno-podjetniških zbornic (OOZ Metlika, OOZ Črnomelj, OOZ Maribor, OOZ Krško, OOZ Grosuplje, OOZ Ljubljana Šiška, OOZ Jesenice, OOZ Škofja Loka, OOZ Kranj, OOZ Radovljica in OOZ Tržič) s člani in partnerji.

Prvi sejemski dan, 12. 9., bo t.i. Mariborski dan, ki se bo pričel z novinarsko konferenco z naslovom »Kdaj in kako bodo slovenski delodajalci, katerih delavci so delali v Avstriji, dobili od države vrnjen preplačan denar«, predstavili pa bodo tudi novo mednarodno spletno platformo za pomoč pri prodaji in nakupu podjetja v okviru  projekta C-TEMAlp. OOZ Celje bo prvi dan organizirala dogodek Woman to woman 2017, OOZ Krško pa slovensko-hrvaški forum, na katerem bodo med drugim predstavili priložnosti za gradbeni sektor na Hrvaškem, drugi sejemski dan pa še okroglo mizo o delitveni ekonomiji. Tretji sejemski dan, 14. 9., bo OZS organizirala mednarodno poslovno srečanje obrtnikov in podjetnikov iz 10 držav, OOZ Maribor pa izobraževalni dogodek o čezmejnem opravljanju storitev v Avstriji ter o prenosu lastništva podjetja. Dan kasneje bo zanimiva tudi okrogla miza zavezništvo za mlade v organizaciji OOZ Krško.

Poleg petih strokovnih sekcij OZS (sekcija gradbincev, kovinarjev, plastičarjev, elektronikov in mehatronikov ter sekcije za domačo in umetnostno obrt) se bo na sejmu predstavil tudi Odbor za znanost in tehnologijo pri OZS skupaj s svojimi partnerji. Predstavili bodo najnovejše dosežke, inovacije ter storitve partnerskih fakultet, razvojnih inštitucij in srednješolskih centrov. Na razstavnem prostoru odbora bo med drugim na ogled unikatno vozilo aerodinamične oblike s hibridnim električnim in reakcijskim pogonom, model  futurističnega motocikla z 2WD električnim pogonom  in še marsikaj. Zanimiv pa bo tudi dogodek B2S, Business to Science, 14. septembra, kjer bodo predstavniki razvojno-  raziskovalnih inštitucij in fakultet obiskovalcem nudili brezplačne informacije in kontakte.

 Seznam vseh obsejemskih dogodkov najdete na spletni strani OZS.

Ulica Obrti – predstavitev obrtnih poklicev

Ulica obrti bo organizirana po načelu »vse na enem mestu«, saj bodo lahko obiskovalci videli predstavitev posameznih poklicev, vključitev dijakov v proces praktičnega usposabljanja z delom, dobili informacije srednjih šol in spoznali strokovno podporo obrtno-zborničnega sistema. Učenci se bodo lahko tudi sami preizkusili v posameznem poklicu in ugotovili, ali bi določen poklic opravljali z veseljem. Letošnja novost na ulici obrti bo vajeniška pisarna, kjer bodo lahko zainteresirani obiskovalci prejeli vse informacije o izvajanju vajeništva. Na ulici obrti bo predstavljeni poklici: oblikovalec kovin – orodjar, mizar, gostronom - hotelir, kamnosek, električar, pečar – polagalec keramičnih oblog, tesar, pek, slaščičar, avtoserviser in avtokaroserist. Za učence osnovnih šol in njihove spremljevalce bo OZS zagotovila brezplačne vstopnice!

Predstavitev domačih in tujih partnerjev OZS

V okviru razstavnega prostora OZS v dvorani L1 se bodo predstavili domači partnerji (FURS, SID Banka in Prva kreditna zavarovalnica d.d., Sklad obrtnikov in podjetnikov) in tuji partnerji (Slovensko deželno gospodarsko združenje Trst in Slovenska gospodarska zveza iz Celovca ter Obrtna zbornica Tuzle iz Bosne in Hercegovine). Tudi letos se bodo predstavili partnerji kartice Mozaik podjetnih, poseben kotiček pa bo namenjen promociji nove televizijske oddaje IZZIVI – obrt in podjetništvo, ki je od 1. septembra dalje na sporedu vsak petek ob 20. uri na TV Maribor.

Odprtje MOS in podelitev cehov

Slavnostno odprtje sejma bo v torek, 12. 9., ob 10. uri. Najuspešnejšim razstavljavcem pa bo OZS v sodelovanju s Celjskim sejmom in Mestno Občino Celje v četrtek, 14. 9., podelila zbornična sejemska priznanja – zlati, srebrni in bronasti ceh.

Člani OZS lahko brezplačne vstopnice za prvi sejemski dan prevzamejo na svojih območnih obrtno-podjetniških zbornicah po Sloveniji.

Preberite tudi