Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Pod krinko gradnje v lastni režiji več dela na črno

17. 05. 2017
Avtor: Mira Črešnar

Pred obravnavo novega gradbenega zakona na Vladi Sekcija gradbincev pri OZS opozarja na določilo v predlogu zakona, ki bi bistveno razširilo do sedaj uzakonjeno gradnjo v lastni režiji. Gradbinci se s predlogom zakona zato ne strinjajo, saj bi bili v neenakopravnem položaju, pod krinko gradnje v lastni režiji pa bo lahko še več dela na črno.

V 3. členu predloga zakona piše, da je investitor udeleženec pri graditvi objektov, ki vloži zahtevo za pridobitev gradbenega dovoljenja, ali kot fizična ali pravna oseba naroči graditev oziroma jo za lastne potrebe izvaja sam.

Obstoječa zakonodaja že sedaj omogoča, da fizične osebe same gradijo stanovanjske in kmetijske objekte velikost do 250 m2, društva pa objekte za svoje potrebe do 350 m2. Nov predlog zakona pa bi gradnjo v lastni režiji še razširil.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije se že vrsto let trudi, da bi se iz zakonodaje umaknilo določilo o gradnji za lastne potrebe, saj neukim fizičnim osebam in društvom (ki prav tako nimajo ustreznih strokovnih znanj) omogoča, da sami in s pomočjo sorodnikov in sosedov gradijo navedene objekte za lastne potrebe, saj so s tem usposobljeni in registrirani izvajalci del postavljeni v neenakopraven položaj. Ti morajo za izvajanje enake vrste del izpolnjevati zahtevne pogoje iz zakonodaje (odgovorni vodje del, zavarovanje odgovornosti, varnost iz zdravja pri delu, zaposlovanje ustreznih kadrov po pogojih delovno pravne zakonodaje, sposobnost za delo na višini, odvajanje prispevkov in dajatev, odvajanje davkov.).

Uzakonjena gradnja v lastni režiji je tudi idealna krinka za izvajanje dela na črno, saj je v praksi inšpekcijskim organom zelo težko dokazati, da ne gre za gradnjo v lastni režiji za lastne potrebe. Izvajalci pa se na podlagi tega lahko spretno izmikajo ukrepom inšpekcijskega nadzora. V veliko primerih si gradnjo za lastne potrebe različni subjekti tolmačijo različno, glede na situacijo ki jim trenutno odgovarja.

V sekciji so nad takšnim predlogom v novi zakonodaji začudeni, saj so se z resornim ministrstvom dogovorili, da gradnje v lastni režiji v novi zakonodaji ne bo. Predlagano določilo je po mnenju sekcije tudi v nasprotju z določili o zaščiti javnega interesa pri graditvi objektov.

Preberite tudi