Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Prevozniki proti omejevanju prometa na slovenskih cestah

05. 07. 2017
Avtor: Mira Črešnar

V zvezi z namero zapore ceste med Lenartom in Ptujem, ki jo je za danes napovedala civilna iniciativa, Sekcija za promet pri OZS sporoča naslednje:

 

V Sekciji za promet pri OZS nasprotujemo vsakršnemu omejevanju prometa na cestah v Republiki Sloveniji, ki so narejene za vse nas in zato, da se na njih prevažajo potniki in blago, ki ga potrebujejo tako državljani kot slovenska podjetja. Cesta med Lenartom in Ptujem in tudi veliko drugih cest je zaradi nekaterih osebnih razmišljanj posameznikov omejenih tudi za prevoz blaga. Tako se dogaja, da slovenski cestni prevozniki v svoji državi ne morejo dostopati do namembnih mest, da bi tovor naložili ali razložili tako, da bi ob tem blago prepeljali po najkrajši, najhitrejši in cenovno najugodnejši poti.

 

Vsakršno omejevanje tovornega prometa pomeni daljšanje prevoznih poti, večanje stroškov tako prevoznikov in naročnikov prevozov, s tem tudi dodatno onesnaževanje okolja. Že samo prevoz iz Lenarta po daljši poti preko Maribora do Ptuja pomeni, da če na dan preusmerimo 100 tovornih vozil (cca  vsakih 15 minut eno vozilo), ki posledično prevozijo okoli 35 km daljšo razdaljo, to poveča onesnaženje ozračja za 6.700 kg CO-ja, 6.800 kg CO2 in 20 kg NoX.

 

Zato v Sekciji za promet pri OZS že vrsto let predlagamo, da se področje omejevanja tovornega prometa na območju države in tudi občin ne dela na pamet in ne po zahtevah posameznikov,  temveč skupaj z gospodarstveniki in pristojnimi lokalnimi in državnimi organi.

Preberite tudi