Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Pri varnosti ne razmišljajmo z denarnico

22. 05. 2017
Avtor: Mira Črešnar

»Varnost se tiče vseh, ki se vozimo v vozilih. V naši sekciji že več let opozarjamo na vprašanje, ali so naši avtomobili varni. Zadnje čase, ko je vedno več prometnih nesreč, pa to postaja vse bolj pomembno,« je na novinarski konferenci po strokovnem posvetu Vpliv popravil vozil na varnost v cestnem prometu, ki ga je danes na sejmišču v sodelovanju z revijo Mehanik in voznik pripravila Sekcija avtoserviserjev pri OZS, dejala njena predsednica Nataša Mikulin.

Na strokovnem posvetu so poleg organizatorjev sodelovali še predstavniki ministrstva za infrastrukturo, policije, agencije za varnost v prometu, združenja zavarovalnic ter predstavniki Sekcije izvajalcev tehničnih pregledov pri GZS. »Sogovorniki so bili vsekakor pravi. Običajno je ta razprava potekala individualno. Tokrat pa smo vsi skupaj sedli za isto mizo. Mislim, da smo prišli do pomembnih zaključkov,« je povedal Marko Krautberger, moderator posveta in odgovorni urednik revije Mehanik in voznik.

Ljudje smo različni. Ko pa pride do vprašanja vsote denarja, ki ga bomo odšteli za nakup nekega izdelka ali storitve, razmišljamo podobno: dobiti čim več, za čim manj denarja. Prav na to se nanaša najpomembnejši zaključek današnjega posveta, tj. povečati ozaveščenost izvajalcev in voznikov o pomenu popravil za večjo varnost v cestnem prometu. »Če ni povpraševanja po ubiranju bližnjic, tudi ponudbe ni,« pojasni Krautberger.

Sogovorniki na posvetu so bili večinoma mnenja, da bi bilo potrebno uvesti strožje kriterije za izvajanje tehničnih pregledov in dvigniti njihovo raven. Smiselno bi bilo tudi uvesti bolj konkreten cehovski nadzor in segmentacijo izvajalcev posameznih storitev. Čedalje bolj zapleteni tehnični sistemi v vozilih, po Krautbergerjevih besedah, zahtevajo tudi specialiste za njihovo popravilo. Pri nadzoru izvajanja posameznih storitev, pa so nekateri sogovorniki poudarili, da bi bilo smiselno uvesti mobilne enote tehničnih pregledov. To je le nekaj poudarkov današnjega strokovnega posveta, ki ga organizatorja ocenjujeta kot plodnega in priložnost, da se stvari obrnejo na bolje.

Žal ljudje prepogosto tudi pri varnosti iščemo najcenejše rešitve. Nataša Mikulin ob tem pravi: »Tisti, ki ubira bližnjice in špekulira s ceno, naj pomisli tudi na tistega, ki tega ne počne in je nedolžen v primeru, da se kaj zgodi. Pomembno je, kdo in kako, popravi avto.«

Preberite tudi