
Priznanje za življenjsko delo prejel Jožef Žabar iz Primule
Avtor: Mira Črešnar
V okviru letošnjih Dnevov slovenskega turizma so na večernem dogodku podelili najvišja priznanja s področja turizma. Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je priznanje za življenjsko delo v gostinstvu podelila Jožefu Žabarju iz restavracije Primula.
Jožef Žabar je svoje življenje posvetil gostinski obrti, ki je imela vpliv tako na Goriškem kot v širši okolici. Kot vajenec v Hotelu Adria Ankaran je gostinsko šolo začel obiskovati leta 1962 v Piranu, prve delovne izkušnje je nabiral na Voglu, v Hotelu Union v Ljubljani, Hotelu Park v Novi Gorici, v restavraciji Mark ter v italijanskih Dolomitih.
Z izkušnjami se je nabralo tudi veliko znanja in veščin, zato se je leta 1977 pri tridesetihn odločil postati obrtnik v Gostilni Kekec na vzpetini nad Novo Gorico. Leta 2006 je svojo dejavnost še razširil. V Solkanu je odprl Restavracijo Primula s prenočišči in konferenčnimi dvoranami in tako vdahnil življenje dolga leta pozabljeni žičnici na Sveto Goro s prekrasnim pogledom na znameniti Solkanski kamniti most. Restavracijo še vedno aktivno vodi s pomočjo družine.
Jožef Žabar je na svoji dolgi gostinski poti vzgojil vrsto mladih gostinskih kadrov in marsikateri danes samostojni gostinec je pripravništvo opravil pod njegovim mentorstvom. S svojo obrtniško kariero je skozi daljše obdobje zaznamoval gostinstvo na Goriškem. Znal je voditi podjetje v času bivše države, ob prehodu v lastno državo, ob finančni krizi in lahko rečemo, da je v svojem 75. letu in ob 44. letih obrtništva pripravljen za izzive, ki sledijo.
Odmevno nagrado - kristalni Triglav za osebnost leta 2021, je letos prejel mladi košarkarski as Luka Dončić. Nagrado si je prislužil s tem, da je ključno prispeval h globalnemu povečanju prepoznavnosti Slovenije kot dežele odličnih športnikov.