Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

S spremembo pavšalne obdavčitve številni espeji na slabšem

27. 06. 2017
Avtor: Mira Črešnar

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije zavračamo vsako spremembo zakonodaje, ki bi negativno vplivala na poslovanje in konkurenčnost malega gospodarstva, zato ostro nasprotujemo znižanju višine normiranih odhodkov in povratku normirancev v sintetično obdavčitev.

V letošnjem letu se bo Ministrstvo za finance (MF) lotilo normirancev, davčnih zavezancev, ki ugotavljajo dohodek na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov.

S spremembo sistema naj bi dosegli večjo učinkovitost in pravičnost sistema, zmanjšali negativne vplive, ki se odražajo na trgu dela ter odvrnili zlorabe sistema. V OZS menimo, da bo sprememba ugodno vplivala le na proračun. »Sprašujem se, zakaj ponovno spreminjamo sistem, ki je za male podjetnike ugoden in stimulativen. Država z obstoječim sistemom omogoča, da lahko mala podjetja sčasoma prerasejo v velika, kar je pozitivno tudi za državo,« je prepričan Branko Meh, predsednik OZS.

Vsekakor drži, da je po trenutno veljavni zakonodaji obdavčitev normirancev dokaj nizka (4% prihodkov), vendar ima država zagotovljen prihodek. Ne glede na dejansko poslovanje normiranega samostojnega podjetnika ali normiranega podjetja, mora normiranec državi plačati davek. Sprememba sistema se bo po naši oceni sprevrgla v množičen izstop iz sistema normirancev, prehod iz normiranega s.p.-ja v s.p., ki ugotavlja dohodek na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov, kjer imajo davčni zavezanci možnost uveljavljati dejanske stroške povezane s poslovanjem podjetja, prenašati eventuelno davčno izgubo v prihodnja davčna obdobja in možnost koriščenja olajšav.

Skladno z veljavno zakonodajo so samostojni podjetniki normiranci obdavčeni po stopnji 20%. Gre za cedularno/dokončno obdavčitev, kar pomeni, da se dohodek s.p.-ja ne všteva v letno odmero dohodnine. Sprememba obdavčitve pa bi pomenila, da bi se dohodek, ki bi ga dosegel normirani s.p., obdavčil preko dohodninske lestvice in se všteval v letno odmero dohodnine.

Po veljavni zakonodaji normirani odhodki znašajo 80% prihodkov. Po spremembi zakonodaje se naj bi odstotek normiranih odhodkov znižal na 60% prihodkov.

Preberite tudi