Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Srečanje UEAPME - krovne evropske organizacije obrtnikov in podjetnikov z OZS v Ljubljani

18. 07. 2017
Avtor: Mira Črešnar

V začetku julija sta se v Ljubljani na sedežu naše stanovske organizacije na delovnem sestanku srečali vodstvi Evropskega združenja obrti ter malih in srednjih podjetij (UEAPME) in vodstvo naše OZS. Pogovori so potekali z novo predsednico UEAPME Ulrike Rabmer-Koller iz sosednje Avstrije, ki je lansko leto prevzela svoj mandat. V prijetnem srečanju so izmenjali izkušnje glede razmer za mikro, mala in srednja podjetja v slovenskem in evropskem prostoru.

Na delovnem sestanku so med gosti sodelovali Ulrike Ramber-Koller predsednica UEAPME, Véronique Willems, generalna sekretarka UEAPME in Paul Olynec, predstavnik avstrijskega gospodarstva. Goste so sprejeli Branko Meh, predsednik OZS, Danijel Lamperger, direktor OZS in njegova namestnica Nada Grublješić s sodelavci. 
Predsednik Meh je uvodoma predstavil zbornico, obrtno-podjetniški zbornični sistem, naloge in aktivnosti zbornice, direktor Lamperger pa je v nadaljevanju predstavil še spletni portal Moj Obrtnik, sistem kartice Mozaik podjetnih in druge aktivnosti, projekte ter način delovanja OZS.

Med pogovori je predsednica UEAPME Ulrike Ramber-Koller poudarila, da je pomembno, da ima UEAPME neposreden stik s svojimi člani. Ob prevzemu svoje funkcije zato namerava vse obiskati in jih osebno spoznati. Za oblikovanje dela krovne evropske organizacije UEAPME je namreč bistvenega pomena, da ve, kaj njeni člani pričakujejo. Izpostavila je, da so mala in srednja podjetja na evropski ravni zelo pomembna, saj so hrbtenica evropskega gospodarstva. UEAPME ima v svojem programu postavljene štiri prioritete, odpravo administrativnih ovir, dostop do financ, veščine in kompetence ter digitalizacijo.


Predsednik OZS Branko Meh je izpostavil, da ima tudi Slovenija in njena OZS podobne prioritete kot UEAPME in posebej omenil problematiko čezmejnega opravljanja storitev. Predsednica UEAPME je na to temo povedala, da so imeli ravno na to temo pred kratkim sestanek z Antoniom Tajanijem, predsednikom Evropskega parlamenta, kjer so se vsi strinjali, da morajo imeti na evropskem trgu vsa podjetja enake pogoje, ne glede na to, od kod prihajajo.

Ob zaključku pogovorov so sklenili, da bosta OZS in UEAPME sodelovali tudi v prihodnje, kjer ju čaka še veliko skupnih izzivov, še posebej na področju digitalizacije.
Še na kratko o UEAPME

UEAPME je Evropsko združenje obrti ter malih in srednjih podjetij. Vanj je vključenih 67 evropskih nacionalnih združenj s kar 12 milijoni podjetij, ki zaposlujejo skoraj 55 milijonov delavcev. UEAPME si na vsakem koraku prizadeva, da bi Evropski parlament, Evropska komisija in ostale relevantne evropske institucije namenjale čim večjo večjo pozornost ravno najpomembnejšemu, a hkrati najranljivejšemu delu gospodarstva, ki ga tvorijo mikro, mala in srednje velika podjetja.

Jedro članstva UEAPME predstavljajo nacionalna medsektorska združenja obrti ter malih in srednjih podjetij iz različnih gospodarskih sektorjev članic EU. To so polnopravni člani, poleg njih pa obstaja tudi vrsta pridruženih članov. To so nacionalna medsektorska združenja obrti ter malih in srednjih podjetij iz evropskih držav, ki niso članice EU, evropske sektorske organizacije, ki predstavljajo mala in srednja podjetja v specifičnih sektorjih ter ostale organizacije in institucije, ki so povezane s problematiko obrti ter malih in srednjih podjetij. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je pridružena članica UEAPME že od leta 1994, s 1. majem 2004 in vstopom Slovenije v EU, pa je postala polnopravna članica.

Posamezna področja UEAPME podrobneje obravnava v okviru svojih odborov na primer za ekonomske zadeve, socialne zadeve, poklicno izobraževanje in podobno. Z našo OZS je UEAPME v zadnjem času zelo plodno sodelovala tudi pri oblikovanju stališč glede direktive o napotitvi delavcev, odpadkov, vajeništva, potnega lista za podjetja in stebra socialnih pravic. Na evropski ravni si krovna organizacija prizadeva, da bi se vloga obrti in malih ter srednjih podjetij še okrepila, zato je članstvo OZS v takšni evropski organizaciji zelo pomembno za učinkovito zastopanje interesov mikro, malih in srednjih podjetij tako na evropski kot nacionalni ravni. UEAPME je priznana tudi kot evropski socialni partner in s tem svojim članicam omogoča, da se posredno vključujejo tudi v socialna pogajanja in dialog na evropski ravni.

Preberite tudi