Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

V Avstriji smo zaradi državne zakonodaje manj konkurenčni

13. 09. 2017
Avtor: Mira Črešnar
»V zadnjem mesecu in pol slovenska podjetja ne zahtevajo več evropskih potrdil, s katerimi lahko opravljajo dela v Avstriji, saj se zavedajo, da je zaradi vseh zakonskih preprek naša konkurenčnost v Avstriji slabša,« je na novinarski konferenci v okviru Mariborskega dneva na MOS povedal predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor Aleš Pulko. 


Območna zbornica se že nekaj časa ukvarja s problematiko delodajalcev, katerih delavci delajo v Avstriji in se zanje dvojno – v avstrijski sklad BUAK in naši državi – plačuje prispevke za nadomestilo za čas dopusta in prispevke od regresa. Sklad BUAK naj bi sicer konec leta 2016 Sloveniji nakazal denar, ki predstavlja omenjena dvojna vplačila, a podatka, kje se ta denar nahaja, zbornica nima.Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je na uradni dopis, ki jim ga je zbornica preko Odvetniške družbe Vesenjak poslala že 17. maja 2017, odgovorilo s pravno podlago, in sicer z zakonom o delovnih razmerjih. Na njegovi podlagi lahko delavec in delodajalec določita, da delodajalcu ni potrebno izplačati nadomestila za letni dopust v kolikor delavec nadomestilo za koriščenje letnega dopisa prejme od tujega nosilca, torej BUAK-a, pod pogojem, da je nadomestilo enako ali višje kot po slovenskih predpisih. »Problem se skriva v našem sistemu, in sicer v REK obrazcih, ki ne omogočajo, da delodajalcu, ki plačuje prispevke Avstriji, ne bi bilo potrebno plačati še Sloveniji,« poudarja Aleš Pulko.

 Vprašanje je torej, kdaj se bo odpravila ta sistemska napaka, ki onemogoča uresničevanje omenjenega zakona in kdaj, ter ali sploh, bodo delodajalci dobili povrnjeni denar.Nadaljnji ukrep zbornice je, da zoper države vložijo zahtevek za vračilo zneska. Če to ne bo mogoče, njihov odvetnik Slavko Veseljak trdi, da jim ne preostane drugo, kot da državo tožijo za neopravičeno obogatitev. Ker pri nas ni instituta kolektivne tožbe, torej se tega ne da storiti kolektivno - v imenu zbornice, lahko to storijo posamezna podjetja, ki se jih problematika loteva. Zbornica pa jim bo nudila pomoč v obliki posebnega dogovora z odvetniško pisarno o zastopanju, s katero bo dogovorjena posebna cena in ustrezni nivo storitve. Eno izmed takšnih podjetij je Tlakovci Podlesnik d.o.o. Direktor podjetja Rok Podlesnik želi, da se stvari čim prej razčistijo in da bi država v naprej razmišljala, kako bi lahko bila slovenska podjetja v Avstriji bolj konkurenčna, ter se zavedala, da jim gre ravno zaradi teh preprek slabše in se zato vse manj slovenskih podjetij odloča za delo v Avstriji.
Preberite tudi