Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Več kot 160 podjetij iz 11 držav sklepalo nove posle

14. 09. 2017
Avtor: Mira Črešnar

OZS je danes v sodelovanju z Advantage Austria Ljubljana in Evropsko podjetniško mrežo EEN organizirala tradicionalno mednarodno poslovno srečanje obrtnikov in podjetnikov iz držav EU in JV Evrope, ki se jim je letos pridružila tudi delegacija podjetij iz Kitajske. Srečanje velja za največji poslovni dogodek s tega področja v tem delu Evrope in je namenjeno predvsem podjetjem, ki delujejo na področju obnovljivih virov energije, gradbeništva, elektronike, logistike, prehrane ter kovinske, lesne, plastične in elektro industrije, sodelujejo pa lahko tudi podjetja iz ostalih panog, ki vidijo svoj interes za sodelovanje. Srečanja se je udeležilo več kot 150 predstavnikov podjetij iz 11 držav, ki so skupaj opravili več kot 500 individualnih razgovorov, ki so namenjeni spoznavanju podjetij in vzpostavitvi poslovnih kontaktov. 

Njegov pomen je v nagovoru izpostavil tudi predsednik OZS Branko Meh: »Izkušnje na tem dogodku bodo izmenjavali obrtniki in podjetniki iz kar 11 držav, to se mi zdi zelo veliko. Ta dogodek dokazuje, da obrtniki in podjetniki podiramo še tiste meje, ki so med nami. Gospodarstvo ne pozna političnih spletk in zdrah. Mi želimo odprte meje, da lahko sodelujemo s tujimi podjetji in tuja podjetja z nami.«

»Slovenija je za Avstrijo dober in zanimiv trg. Sodelovanje med državama pa je odlično in dolgoročno, imamo skoraj 4,5 milijarde evrov trgovinske menjave,« je ob začetku letošnjega  Poslovnega srečanja z avstrijskimi podjetji, International Matchmaking event – Succesful in Slovenija povedal dr. Peter Hasslacher, direktor Advantage Austrija Ljubljana. Slednja skupaj z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije (OZS) ta poslovna srečanja na MOSu organizira že več kot deset let. Kot je dejal dr. Peter Hasslacher, so tovrstni dogodki dobra priložnost za utrjevanje že obstoječih in navezovanje novih poslovnih stikov med slovenskimi, avstrijskimi in drugimi mednarodnimi podjetniki. Tokrat bo to počelo več kot 160 podjetij iz 11 držav. Hasslacher je v svojem nagovoru gospodarske odnose med Slovenijo in Avstrijo ocenil kot zelo dobre. 

»Skoraj 700 avstrijskih podjetij je že investiralo v Sloveniji. Neposrednih investicij je bilo že za 3,4 milijarde evrov, zadnja večja pa je Magnina investicija v Hočah,« je pojasnil. Med prednostmi, ki jih ima za avstrijska podjetja slovenski trg, je izpostavil dobro, kvalificirano in motivirano delovno silo, med največjimi slabostmi pa je izpostavil plačilno nedisciplino in nefleksibilnost delovnega prava. Kljub temu je, kot pravi, investicijska klima v Sloveniji dobra, več kot 90 odstotkov avstrijskih investitorjev bi po njihovi raziskavi še investiralo v Sloveniji.
Preberite tudi