Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
SEJA UO OZS

Visoki zneski na računih za električno energijo ne smejo ostati prezrti

26. 02. 2024
Avtor: Eva Mihelič
SEJA UO OZS

Obrtnike in podjetnike skrbijo cene električne energije. O tem so na današnji seji govorili tudi člani Upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, ki so ob primerjavah položnic ugotovili, da so zneski na položnicah za januar precej višji od tistih na decembrskih. Strinjali so se, da višje cene električne energije izjemno otežujejo poslovanje slovenskih obrtnikov in znižujejo njihovo konkurenčnost.

»Lani so mali poslovni odjemalci plačevali električno energijo po regulirani ceni, tako kot gospodinjstva. Menimo, da bi morali biti, glede na zneske na položnicah, ki smo jih obrtniki in podjetniki prejeli za mesec januar, ko cene niso bile več regulirane, mali poslovni odjemalci še naprej deležni regulacije. Ko sem konec lanskega leta predstavil naše izračune, ki so pokazali enormni dvig cen električne energije, smo bili deležni kritik. Že na prvi pogled pa je jasno, da je povišanje tako, da ne sme ostati prezrto,« je med drugim poudaril predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Blaž Cvar.

Napovedal je, da bo OZS v prihodnjih dneh pripravila analizo podatkov o zvišanju zneskov pri različno velikih subjektih in v različnih dejavnostih. Prepričan je, da bo zbornica lahko dokazala, da so dvigi zneskov na položnicah občutno previsoki. Ob tem pa člane upravnega odbora OZS skrbi še, kaj bo prinesla napovedana sprememba načina obračuna omrežnin. »Po podatkih, ki smo jih dobili, bomo obrtniki v dopoldanskem času, ko delamo, takrat pa naj bi bile omrežnine višje, spet plačevali višje cene elektrike. Za to smo lahko upravičeno zelo zaskrbljeni,« je še dejal Cvar.

Jernej Bortolato, predsednik Sekcije za domačo in umetnostno obrt pri OZS, je poudaril, da obrtniku ali podjetniku na koncu ni pomembno, kako je cena elektrike sestavljena, pomemben je znesek na položnici, ki ga mora plačati. »Cene so prenapihnjene in treba bi bilo ugotoviti, kakšne so sploh realne,« je dodal.

Z njim se je strinjal tudi Bogdan Oblak, predsednik OOZ Logatec: »Za našega člana, ki je mali odjemalec, je pomembno samo, koliko mora plačati. In ta razlika med decembrsko in januarsko položnico je očitna. Ne gre le za spremembo cene elektrike, ampak tudi za spremembo cene omrežnine, oba elementa pa krmili vlada.«

Marko Gorjak, predsednik OOZ Maribor, je v razpravi izpostavil tudi skrajševanje plačilnih rokov za dobavo električne energije. »Nam so plačilni rok najprej s 45 zmanjšali na 30 dni, zdaj smo pa že na 15 dneh. To bo vsem podjetjem oslabilo denarni tok,« je poudaril.

»Še vedno težko sprejemam, da je elektrika element, ki znižuje našo konkurenčno prednost, poleg tega pa dela poslovno okolje še bolj nepredvidljivo. V Sloveniji proizvedemo določen del lastne elektrike. Menim, da bi morala tržna vrednost elektrike veljati le za tisti del, ki nam ga zmanjka, tista, ki jo proizvedemo doma, pa naj bi bila po borznih cenah. To, kar se, se ne bi smelo dogajati,« pa je povedal Andrej Papež, predsednik Sekcije instalaterjev-energetikov pri OZS.

Na temo cen električne energije bo Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije med člani izvedla anketo, ki bo dala podatke za izračune in analizo povišanja zneskov na položnicah. Na podlagi tega bo pripravila tudi izhodišča za nadaljnje korake.

Preberite tudi