Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Vlada je sprejela Predlog Zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin

21. 07. 2017
Avtor: Maja Rigač
Vlada RS je na seji 20.7.2017 sprejela predlog Zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin in ga posredovala v nadaljnji zakonodajni postopek. Vlada pričakuje, da bo zakon sprejet do konca leta.

Nov sistem množičnega vrednotenja bo odpravil neskladja z ustavo in lastnikom dal možnost, da sodelujejo pri določanju posplošene vrednosti nepremičnin. 

Ta odločitev vlade ne pomeni, da bo v tem mandatu uveden davek na nepremičnine. Vlada poudarja, da je treba zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin obravnavati ločeno in povsem neodvisno od davka na nepremičnine. Trenutno veljaven zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin se namreč že uporablja za zelo različne namene, nepovezane z obdavčitvijo nepremičnin (npr. socialni transferji). Zato je treba zagotoviti, da bo v veljavi zakon, ki bo ustaven, in bo zagotovil  točne podatke v sistemu vrednotenja in transparentnost trga nepremičnin ter lastnikom nudil ustrezno pravno varnost.      

Strokovna javnost bo po predlogu zakona aktivno vključena v postopek oblikovanja modelov vrednotenja, s čimer se bo zagotavljal tudi strokovni nadzor nad sistemom.     

OZS podpira sprejem zakona in je tudi na ministrstvo za finance posredovala pripombe in predloge v fazi priprave predloga zakona.

Pripeti dokumenti:

Predlog zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin