Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
SPLOŠNA VARNOST PROIZVODOV

Začetek javne razprave o osnutku Zakona o izvajanju Uredbe (EU) o splošni varnosti proizvodov

27. 05. 2024
Avtor: Edina Zejnić
SPLOŠNA VARNOST PROIZVODOV

Na spletnem portalu eDemokracija smo objavili osnutek Zakona o izvajanju Uredbe (EU) o splošni varnosti proizvodov. Osnutek bo v javni obravnavi do 3. junija 2024. Na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport smo osnutek zakona pripravili za izvajanje novo sprejete Uredbe (EU) 2023/988 o splošni varnosti proizvodov.

Uredba 2023/988/EU je bila sprejeta zaradi hitrega razvoja na področju novih tehnologij in spletne prodaje. Dotedanjo Direktivo 2001/95/ES je bilo treba revidirati in posodobiti zaradi zagotavljanja skladnosti z razvojem harmonizacijske zakonodaje Evropske unije in zakonodaje o standardizaciji. Nova uredba zagotavlja boljše delovanje odpoklica proizvodov iz varnostnih razlogov. Uredba 2023/988/EU določa jasna in podrobna pravila, ki ne dopuščajo možnosti za razhajanja pri prenosu v nacionalno pravo držav članic.

Cilj osnutka zakona je v slovenskem pravnem redu zagotoviti učinkovito izvajanje Uredbe 2023/988/EU ter s tem varnost potrošniških proizvodov in boljše delovanje odpoklica proizvodov iz varnostnih razlogov z namenom varstva potrošnikov in njihove varnosti. Nevarni proizvodi imajo lahko zelo negativne posledice za potrošnike in državljane. Osnutek zakona za potrošnike predvideva sredstva za uveljavljanje pravice do varnih proizvodov, za pristojne organe za nadzor trga pa ustrezne instrumente in ukrepe za izvrševanje določb Uredbe 2023/988/EU in tega zakona.

Javna razprava o osnutku Zakona o izvajanju Uredbe (EU) o splošni varnosti proizvodov bo trajala do vključno ponedeljka, 3. junija 2024. Vsi zainteresirani lahko svoja mnenja in predloge podajo prek spletnega portala eDemokracija, kjer je objavljen predlog Zakona o izvajanju Uredbe (EU) o splošni varnosti proizvodov.

 

Vir: MGTŠ