Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Bistvene spremembe Odloka o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

14. 08. 2021
Avtor: Tamara Starič Petrović

V Uradnem listu RS št. 129/21 je bil dne 13. avgusta 2021 med drugimi objavljen tudi novi odlok, ki zadeva ukrepe pri ponujanju blaga in storitev potrošnikom v RS (»odlok«). Odlok bo veljal od 16. avgusta 2021 do vključno 29. avgusta 2021.

Novi ukrepi načeloma niso bili določeni. Večina določb odloka ostaja enaka v primerjavi z odlokom, ki je bil objavljen v Uradnem listu RS št. 122/21 (s kasnejšimi spremembami in dopolnitvami). Odlok po novem ne ureja več načina dokazovanja izpolnjevanja pogoja prebolevnost, cepljenje, testiranje (»pogoj PCT«), temveč se povsod tam, kjer je izpolnjevanje pogoja PCT določeno, sklicuje na krovni Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 (Ur. L. RS št. 129/21) (»krovni odlok«). Več o krovnem odloku najdete tu.

Bistvena sprememba oz. novost je določena v 6. členu odloka. Od (vključno) 23. avgusta 2021 bo pogoj PCT, kot ga ureja krovni odlok, veljal tudi za zaposlene in druge osebe, ki izvajajo ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom v naslednjih dejavnostih:

1. storitve higienske nege (kot na primer storitve frizerskih salonov, kozmetične ter ostale dejavnosti salonov za nego telesa, pedikura, manikura),

2. nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve,

3. storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (kot na primer inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice),

4. obratovanje igralnic, igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo,

5. sejemska dejavnost,

6. kongresna dejavnost,

7. gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač,

8. nastanitvene storitve,

9. storitve gostinskih obratov, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program od 5. do 24. ure.

To pomeni, da bodo osebe (prej »zaposleni in druge osebe«), ki ponujajo blago in storitve v okviru ene izmed naštetih dejavnosti, še naprej morale izkazovati eden izmed pogojev PCT, pri čemer bodo negativni rezultati testiranja:

- z metodo HAG veljavni zgolj 48h od odvzema brisa,

- z metodo PCR veljavni zgolj 72h od odvzema brisa.

Pri gostinski dejavnosti je po novem določeno, da je treba upoštevati higienska priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 in ne le priporočil, ki so namenjena izvajanju gostinske dejavnosti.