Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Bolniška odsotnost v breme delodajalca skrajšana na 20 dni

02. 02. 2022
Avtor: Mira Črešnar

Dolgoletna zahteva Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, da breme nadomestil v času bolniškega staleža preide z delodajalca na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije že po 20 koledarskih dneh, je končno realizirana. Državni zbor RS je namreč konec januarja potrdil noveli zakonov, ki urejata to področje, spremembe pa pričnejo veljati s 1. marcem letos.

Državni zbor je potrdil noveli zakonov o delovnih razmerjih in o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki skrajšujeta obdobje nadomestila za bolniško odsotnost v breme delodajalca. Spremembe, ki so jim zaradi večje obremenitve zdravstvene blagajne nasprotovali v večjem delu opozicije, se bodo začele uporabljati 1. marca.

V skladu z novelama se bo obdobje nadomestila za bolniško odsotnost zaposlenih, ki se izplačuje v breme delodajalca, skrajšalo s sedanjih 30 delovnih dni na 20 delovnih dni za posamezno odsotnost z dela, vendar na največ 80 dni v koledarskem letu. Enako bo veljalo za samostojne podjetnike, ki sami nosijo breme stroškov zaradi bolniške odsotnosti.

Spremembe je pripravila skupina poslancev s prvopodpisanim Markom Bandellijem (SAB). Noveli zakonov so s 45 glasovi za poleg poslancev SAB podprli še v SDS, NSi, Konkretno in NP. V OZS smo zadovoljni, da so predlog podprli tudi koalicijski poslanci, četudi jo je vložila opozicijska SAB.

»Za zbornico je to pomembna etapna zmaga, za katero smo si prizadevali vrsto let. S sprejemom novele zakona bomo namreč obrtnikom in samostojnim podjetnikom omogočili, da bo odslej tudi njihova prioriteta zdravje in da bodo v času bolezni dejansko okrevali, ne pa delali. Mnogi so bili namreč primorani bolni hoditi na delo, da so lahko ob koncu meseca plačali prispevke,« ob tem poudarja predsednik OZS Branko Meh.

Državni svet RS zavrnil odložilni veto

Državni svet je danes na izredni seji obravnaval predlog odložilnega veta na Zakon o dopolnitvi Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) in Zakon o spremembah Zakona o delovnih razmerjih (ZDR). OZS je zato še pred odločanjem na predsednika Državnega sveta Alojza Kovšco in državne svetnike naslovila poziv, da odložilnega veta ne podprejo. V OZS smo zadovoljni, da je Državni svet odložilni veto zavrnil.

 

Preberite tudi