Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Bolniško nadomestilo za vse samozaposlene, ne zgolj kulturnike!

07. FEBRUAR 2019  |   Mira Črešnar

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) sicer pozdravljamo prizadevanja Levice, da se samozaposlenim v kulturi omogoči bolniško nadomestilo od četrtega dneva bolezni dalje, vendar pa ob tem poudarjamo, da se tudi samozaposlenim v obrti in podjetništvu zagotovi enake pravice na področju zdravstvene in socialne varnosti.

Enake pravice, kot jih Levica zahteva za samozaposlene v kulturi, naj veljajo tudi za številne samozaposlene osebe v obrti in podjetništvu. Po sedanji ureditvi je samozaposlen obrtnik ali podjetnik, ki zboli, 30 delovnih dni dobesedno prepuščen sam sebi. V praksi to pomeni skoraj mesec in pol neplačane bolniške! Ker pa je zaradi bolezni v tem času nezmožen za delo, tudi nima nobenih prihodkov, a mora kljub temu državi plačati vse prispevke.

»V tem času torej obrtnik od države ne dobi ničesar, niti nima zaposlenih, ki bi lahko v času njegove bolezni opravili posel. Zato so mnogi samozaposleni obrtniki in podjetniki primorani bolni delati, da lahko plačajo prispevke državi,« ob tem opozarja Branko Meh, predsednik OZS.

Sedanja ureditev za številne samozaposlene obrtnike in podjetnike predstavlja hudo finančno breme in osebno stisko, zato bi morali čim prej to področje urediti za vse. Vsi samozaposleni si namreč zaslužijo zdravstveno in socialno varnost!

Preberite tudi:

Pišite nam